Форин полиси: Секс и шпиони
Форин полиси: Секс и шпиони / снимка: Sofia Photo Agency, архив

За мнозинството хора думите „шпионин” и „секс” на първо място се асоциират с Джеймс Бонд, но в реалния живот съблазняването също се използва за целите на разузнаването, се казва в статия на „Форин полиси”. Историкът Х.Кийт Мелтън разкрива някои от най-характерните страни на секс шпионажа.

Един от най-прочутите епизоди се случва през 1963-а, в разгара на Студената война. Великобритания тогава от собствен опит научи, че, когато смесиш шпионаж със секс, даже най-добрите планове могат да се провалят. Британската служба МИ5 успя да свърже руското военноморско аташе Евгений Иванов с танцьорката Кристин Килър. Но тя с лекота омайвала мъжете. Лятото на същата година британският министър на отбраната Джон Профюмо е видял да плува гола в басейна и също се влюбил в нея.

Мелтън описва създалата се ситуация по следния начин: „Министърът на отбраната и руското морско аташе имат връзка с една и съща жена. Това нямало да доведе до нищо добро”. След като Профюмо отхвърля в парламента обвиненията да е имал отношения с Кристин, тя изпраща неговите любовни писма във вестник „Експрес”. Профюмо подал оставка, а консервативното правителство на Харолд Макмилън паднало.

В САЩ също е имало подобни скандали на най-високо равнище. Например със заподозряната източногерманска шпионка Елън Ромич, „момиче на повикване” от вашингтонския клуб Quorum, често посещаван от политиците. Според слуховете тя е успяла да завърти главата дори на американския президент Джон Кенеди. Макар стопанинът на Белия дом да е имал много такива връзки, тази особено разтревожила неговия брат Робърт. Той се погрижил Ромич да бъде екстрадирана в Европа, за да не проговори, както и директорът на ФБР Джей Едгар Хувър да прекрати разследването, пише БГНЕС.

Но всепризнатият майстор по тънката част бил директорът на източногерманското разузнаване Маркус Волф. Той е изпращал мъже-агенти - т.нар. „ромеовци” - там, където е имало интересни обекти (например, щаб квартирата на НАТО), за да се запознават със секретарките. След години легендарният разузнавач е споделил пред Мелтън, че добрият „Ромео” трябва да притежава три главни качества: симпатична външност, умението да бъде център на вниманието и умението да слуша, за да бъда приятен събеседник за дамите.

Според Волф, за да вербуваш жени е било необходимо те да идват при теб, а не обратното. „Ти си в центъра на внимание, ти купуваш напитките, ти се шегуваш. Ти си сърцето на купона. Жената е привлечена от теб и това облекчава много работата”.

Следващата стъпка е развитие на отношенията. Агентът е предлагал брак, а след това е признавал, че е шпионин, но е казвал, че работи за приятелска страна (например, Канада). След това е обяснявал, че ако съпругата не му даде информация, която да удовлетвори началството, ще го отзоват, разрешавайки техния скъпоценен брак.

Тази тактика е била изключително успешна. До 1978 г. източногерманското разузнаване е успяло да вербува с помощта на „Ромео” най-малко 53 дами. От 1980 г. НАТО започва да води регистър на неомъжените секретарки и да следи те да не сключват брак с източногермански шпиони.

С приключването на Студената война секс шпионажът не е изчезнал. Точно преди три години ФБР арестува в Ню Йорк десет руски шпиони. Най-известната от тях беше Анна Чапман, която използвала своя брак с британец, с когото се запознала в лондонска дискотека, за да получи британски паспорт и с него да влезе в САЩ.

Мелтън разказва, че по късно при разпитите нейният мъж Алекс е питан дали не е забелязвал нещо странно. „Всеки път, когато и звънях на мобилния, тя ми отговаряше от уличен телефон, но тогава това не ми правеше впечатление”, отговарял той.

Цифровият век превръща сексът в още по-мощен инструмент за шпионаж. „В цифровия свят най-важното не е сексуалната връзка. Днес въпросът не е в компрометирането, а в достъпа”, смята Мелтън. Той илюстрира това със следното учебно видео, създадено от отбранителната индустрия: „Жена се запознава с мъж в бар, сипва нещо в напитката му, а след това двамата отиват на хотел. Когато той заспива, жената инсталира шпионски програми на неговия компютър и чете кореспонденцията му”.

„Неограниченият достъп до лаптопа и мобилния телефон дава неограничени възможности”, предупреждава Мелтън.

На въпроса как стоят нещата по „тънката част” в САЩ, Мелтън отговаря: „Според официалните изявление ние не просто не одобряваме това. Ако някой го прави, най-вероятно ще се лиши от достъпа си до информация. Така че това не е нашият метод”.