Роман Полански
Роман Полански / Gulliver/Getty Images
Френският филм "Клетниците" на режисьора Ладж Ли спечели френската кинонаграда "Сезар" в категорията за най-добър филм, предадоха световните агенции.

Филмът, разказващ за проблемно парижко предградие, имаше 11 номинации за наградата. На церемонията, състояла се тази нощ в парижкия театър "Плейел", продукцията на Ладж Ли получи и наградите за най-добър новоизгряващ актьор за Алексис Маненти, за най-добър монтаж, както и наградата на публиката.
Режисьорът Роман Полански, чийто филм "Офицер и шпионин", посветен на "аферата Драйфус", получи награда "Сезар" за най-добра режисьорска работа. Полански, който е обвиняван в САЩ, в сексуално посегателство над малолетна, не присъства на церемонията от съображения за сигурност. Снимачният екип на филма, който имаше 12 номинации за Оскар, също не присъстваше. Филмът победи в още няколко категории - най-добри костюми и най-добър адаптиран сценарий за сценария на Полански и Робърт Харис по едноименния роман на Харис.

Режисьорът Роман Полански няма да присъства на церемонията за наградите „Сезар“


Когато бе обявено, че Полански печели наградата за режисура, няколко актриси станаха от местата си и напуснаха церемонията, сред които актрисата Адел Енел, която миналата година каза, че е станала жертва на сексуално посегателство като дете от друг режисьор.
В категорията за най-добра актриса победи Анаис Демустие за ролята й в политическата кметска драма "Алис и кметът", а в категорията най-добър актьор отличието грабна Рошди Зем за криминалната драма "Рубе, светлина".
В категорията за най-добра второстепенна актриса победи Фани Ардам за ролята й във филма за търсенето на изгубеното минало "Славни времена" на Никола Бедо. "Сезар" за най-добра поддържаща мъжка роля спечели Сван Арло за "По божията милост".

Лина Худри получи "Сезар" за най-добра изгряваща актриса за ролята й във филма "Папиша" ( което в Алжир означава: "кокетно момиче"). "Папиша" получи и наградата за най-добър дебютен филм.

Южнокорейският „Паразит“ спечели „Оскар“ за най-добър филм (ВИДЕО)

В категорията за най-добър чуждоезичен филм
победи южнокорейската психологическа сатира "Паразит", доминирала тази година на Оскарите.
Най-добър оригинален сценарий спечели "Славни времена" за сценария на Никола Бедо. Продукцията получи и отличието в категорията за най-добра сценография.

Чувствената драма "Портрет на момиче в пламъци" на Селин Сиама, който имаше 11 номинации за Сезар, получи само отличието за най-добро операторско майсторство.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА