/ ThinkStock/Getty Images
Предстои един от най-любимите празници Рождество Христово, който освен с приказни моменти със семейството е свързан и с много вкусни изкушения. Коледните празници безсъмнено са най-трудният период през годината за придържане към здравословното хранене.

Дори и да сте от хората със силна воля, които успяват да стоят далеч от сладите изкушения, може да се окажете доста изненадани, когато разберете, че редица от храните, които похапвате, са пълни със захар.

Производителите на храни добавят захар към почти всички храни - захар има в доматения сос, в салатения дресинг, в плодовите млека, в зърнените закуски, в хляба, а това води до катастрофални последствия за здравето ни.

Обясниха как захарта може да предизвика агресивна форма на рак

Заради рафинирането и обработките всичките полезни свойства на захарната тръстика са изчезнали. Рафинираната захар изсмуква витамините и минералите от тялото, за да се разгради, а освен това и не се разгражда напълно. Неусвоената захароза пък води до образуването на токсини, които убиват клетките. Така, колкото повече захар консумираме, толкова повече изтощаваме организма си.

Как захарта унищожава нашето тяло?

Лекари и диетолози посочват, че захарта е девет пъти по-пристрастяваща от кокаина, променя настроението и носи усещане за наслада. Желанието за още и още е по-силно дори от това на наркозависимите.

калории
ThinkStock/Getty Images

Захарта е причина за рязкото спадане на глюкозата в кръвта

Нестабилните нива на кръвна захар често водят до промени в настроението, умора, главоболие и непреодолима нужда от още захар. Тази нужда формира омагьосания кръг на пристрастяването, при което всеки нов захарен “удар” ви кара да се чувствате временно по-добре, но след няколко часа отново изпитвате остра нужда от захар и глад. Същевременно тези, които отбягват захарта, твърдят, че рядко, ако не и изобщо, не изпитват нужда от сладки неща и се чувстват емоционално стабилни и пълни с енергия.

Захарта увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания

Свръхконсумацията на добавена захар повишава риска от смъртност при хората със сърдечно-съдови заболявания. Освен това захарта съдържа съединението глюкоза-6-фосфат (G6P), който има пряко влияние върху сърдечния мускул и засяга способността му да изпомпва ефективно кръвта.

калории
ThinkStock/Getty Images

Захарта влияе негативно на имунната система

Според редица изследвания захарта потиска имунитета. Необходими са повече проучвания, за да се разбере точният механизъм, но това, което се знае е, че бактериите се хранят със захар и че когато тези организми “излязат от контрол” в тялото, инфекциите и заболяванията са по-вероятни.

грип болен болна жена
ThinkStock/Getty Images

Захарта провокира метаболитни заболявания

Според специалистите, захарта променя микрофлората на червата по начин, който увеличава чревната пропускливост. Премахването на добавената захар е ключов момент от всеки план за лечение на червата, защото тя храни “лошите” бактерии и дрожди в червата, които от своя страна увреждат чревната лигавица.

дебел модел
ThinkStock/Getty Images

Захарта повишава риска от развитие на диабет

Резултатите от проучване показват, че за всеки 150 калории от захар, които човек консумира за един ден, рискът от развитие на диабет тип 2 се увеличава с 2%.

Захарта повишава риска от клетъчни видоизменения

Изследванията показват, че консумацията на захар увеличава риска от развитие на ракови заболявания.

Захарта ускорява остаряването

Захарта допринася за увисването на кожата, което е най-характерният признак на остаряването. Част от захарта, която попада в организма, се гликира, т.е. прилепва се към протеините. Тези нови молекулярни структури са причина за загуба на еластичност на всички тъкани в тялото – както на кожата, така и на органите и артериите. Колкото повече захар циркулира в кръвта, толкова по-бързо става увреждането. Прекаляването с лакомствата кара кожата да старее с 45% по-бързо.

Феноменът „захарно лице“

Високите нива на захар в кръвта ни правят по-грозни. Медицинският феномен „захарно лице“ може да се случи на всеки любител на сладкото. Видимите белези от това състояние са тежка форма на акне, торбички под очите, бледа кожа.

Експерти предупреждават, че заради захарта, която е дехидратиращо средство, може да се увеличи производството на мазнини в кожата.

И още по темата:

Пет признака, че консумирате твърде много захар (ВИДЕО)

Тези храни ни разболяват (ВИДЕО)

Кои са полезните сладки изкушения?

Ако искате редовен секс, забравете сладките изкушения

Пет големи вреди, които ни нанасят преработените храни

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата ни във Facebook тук