Един бъдещ кралски наследник и много имена
Един бъдещ кралски наследник и много имена / снимкa: Reuters

Новината, че британската кралица Елизабет Втора ще се сдобие с правнук или правнучка, пряк наследник на британската корона, е водеща тема за западните издания.

Британският в. "Гардиън" посвещава обширна статия на новината как принц Уилям и съпругата му Катрин ще кръстят бъдещото си отроче. Изданието припомня, че подобни спекулации се правеха още преди две години, когато двойката обяви годежа си. Най-много предположения има за Мери и Матилда, ако се роди момиче, и за Едмънд или Джордж, ако е момче, пише вестникът и подчертава, че изборът на име ще повлияе на тенденциите при кръщаване на британски бебета в идните години. По традиция на новородените в кралското семейство се дават имена, които се предават от поколения като Елизабет, Джеймс, Мери, Виктория, Джордж, Чарлз и Едуард, посочва също изданието. Според мнозина обаче, ако Катрин роди момиче, тя може да го кръсти така, че да отдаде едновременно почит на принцеса Даяна и същевременно на кралица Елизабет Втора - тоест Даяна-Елизабет. Ако бебето е момче, то може да носи имената на принц Филип и на принц Хари, дядото и брата на принц Уилям.

В различни сайтове предположенията за името на бъдещата знатна персона варират от Алис /името на втората дъщеря на кралица Виктория и на майката на принц Филип/, Амелия /името на втората дъщеря на Джордж Втори/, Доротея /означаващо Дар от бога/ или Шарлот /името на съпругата на Джордж Трети/. Ако знатното бебе е момче, то сайтовете предполагат, че то може да бъде кръстено Огъст /средното име на Джордж Втори/, Фредерик /син на Джордж Трети/ или Леополд /син на кралица Виктория/.

Бебето на Уилям и Кейт ще е третото в редицата за онаследяване на короната, независимо от пола му. Това стана възможно благодарение на радикалните промени на правилата за наследяване на короната на британската монархия, направени миналата година. Бебето ще постави и своеобразен рекорд - за последно правнук, който да е пряк наследник на короната на действащ британски монарх, се е раждал преди близо 120 години. Това се е случило при кралица Виктория, която е царувала до 1901 година. През 1894 година се ражда нейният внук Едуард Осми, който е трети за онаследяване на короната и по-късно абдикира, припомня вестникът.

Иначе кралица Елизабет Втора вече има правнуци. Първата е Савана Филипс, дъщеря на Питър и Отъм Филипс, а втората - Исла, която е сестра на Савана. Питър е син на принцеса Анна, дъщерята на Елизабет Втора. Савана и Исла обаче не са преди наследници за възкачване на престола и са съответно 12 и 13 по линията за онаследяване на короната, отбелязва вестникът.

Изданието обобщава и реакциите на новината за бебето на британския премиер Дейвид Камерън, на шотландския премиер Алекс Салмънд, на лидера на лейбъристите Ед Милибанд и на главата на Англиканската църква Роуън Уилямс. Вестникът припомня и, че откакто Кейт и Уилям се ожениха през април миналата година, редовно се правеха спекулации за бременността на младоженката.

Британският в. "Индипендънт" предлага допитване до читателите си как трябва да се нарича бебето, но редом с класическите предложения като Елизабет и Даяна фигурират и имена като Шекспир и Гага.

Великобритания е очарована от новината за правнука на кралицата, посочва в. "Фигаро". Изданието отбелязва, че нямаше по-подходящ момент за тази бременност. Честването на кралския 60-годишен юбилей приключи, както и лондонското домакинство на Олимпийските игри. Сега вниманието на международната общност ще е фокусирано върху бебето. Всекидневникът припомня и че настоящата кралска фамилия Уиндзор управлява Великобритания от почти близо век.

Очертава се бебето на Кейт и Уилям да бъде най-прочутото в света, прогнозира американският в. "Вашингтон пост". Позовавайки се на експерти, изданието посочва, че състоянието на херцогинята (прекомерно повръщане през първите месеци от бременността) се среща по-често при близнаци. Лечението включва интравенозно вкарване на течности, приемане на витамини и медикаменти против повръщане. Състоянието се подобрява след 12 или 13 седмица от бременността, посочва вестникът.

Подобна спекулация за близнаци прави и британският в. "Дейли телеграф". Изданието прогнозира, че новината за бебето и неговото раждане ще е стимул за британската икономика, главно за туристическия отрасъл. Ще се посещават обекти, свързани с монархията и ще се купуват продукти, също напомнящи за знатните персони. По принцип на година посещението на обекти, свързани с монархията, носи на Великобритания приходи от 4,5 милиарда британски лири, отбелязва вестникът.

Радостната новина за бъдещото отроче на Уилям и Кейт е най-вече радостна за британските таблоиди, посочва кратко в. "Ню Йорк таймс", прогнозирайки, че бебето ще бъде дълго време най-коментираният член на британската кралска фамилия. (БТА)