Джим Джармуш развълнува Кан с поетичен филм
Джим Джармуш развълнува Кан с поетичен филм / Guliver/Getty Images

Американският режисьор Джим Джармуш представи в основната конкурсна програма на кинофестивала в Кан филма си "Патерсън", който е изграден като поема - една ода в забавен каданс за баналността на ежедневието, съобщи АФП.

"Патерсън" се състои от строфи, по една на ден от обичайната седмица на главния герой, който е шофьор на автобус. Това е също и името на града, където той живее. Там са родени поетите Алън Гинсбърг и Уилям Карлос Уилямсън.

Рутината, повторенията, безкрайните вариации на живота в ежедневието са движещата сила на филма. Посланието е едно - независимо дали сте шофьор на автобус, домакиня или просто зрител, можете да станете поет на вашето ежедневие.

Главната роля изпълнява Адам Драйвър. Той е перфектен в костюма на антигерой.

Човекът без качества от началото на сегашния век в безличния американски град обаче има малък порок - той пише наивистични стихове, вдъхновен от кибрит, или от чистачките на предното стъкло.

Под режисурата на Джармуш 32-годишният актьор постига нов връх във вече обещаващата си кариера, която преминава през сериала "Момичета" и ролята на злодея в най-новия филм от "Междузвездни войни".

Джим Джармуш, който е на 63 години, е участвал многократно в кинофестивала в Кан. През 2005 г. той спечели Голямата награда на журито с филма "Прекършени цветя". Тази година Джармуш представя още един свой филм в Кан, но извън конкурсната програма - "Gimme Danger" за Иги Поп и "Студжис".

Източник: БТА