Добрите маниери погубили британците на „Титаник“
Добрите маниери погубили британците на „Титаник“ / www.sxc.hu

Много британци са загинали на „Титаник“, защото ... вежливо и търпеливо са очаквали да заемат места в спасителните лодки, твърди учен, цитиран от Би Би Си. Британците в онази епоха са били по-склонни да се държат „по-джентълменски“, докато американците са предпочитали сами да определят стандартите на своето поведение. Проучването на Дейвид Сеуидж от Куинслендския технологичен университет разкри пред Би Би Си резултатите от своето изследване, според което жените и децата на „Титаник“ са имали 70% по-голям шанс да оцелеят от останалите. Той е изследвал най-известното корабокрушение на ХХ век от гледна точка на човешките реакции в ситуации, когато хората се оказват в непосредствена близост до смъртта. По думите на Сеуидж, много жени, оцелели след гибелта на „Титаник“, са разказвали, че техните съпрузи са ги качвали на спасителните лодки, докато самите те са оставали на кораба. Някои даже са казвали, че „трябва да изпушат по пура и да проведат приятелски разговор с другите господа“.

„По това време корабът на практика е потъвал“, спомнят си оцелели. „Например, имало е един джентълмен, доста богат, който след като е качил съпругата си на спасителната лодка, е слязъл обратно в каютата си, облякъл е смокинг и се е върнал горе с пура. Той си е представял, че ако трябва да умре, най-малкото може да го направи като истински джентълмен - с изискани дрехи“, разказва Сеуидж.

„Непотопяемият“ океански лайнер започва да потъва в ледените води на Атлантика по време на път за Ню Йорк. Според свидетели, капитанът на кораба Едуард Джон Смит е започнал да вика: „Будете британците, момчета, будете британците“. Сеуидж смята, че „американската култура изначално е била по-индивидуалистическа, докато една от чертите на британската култура е било джентълменското поведение“.

Не трябва да се забравя, че това е бил периода на крал Едуард VІІ Сакскобургготски /1901-1910 г./, когато да бъдеш джентълмен е означавало да принадлежиш към върхушката на обществото, заявява експертът.

„Титаник“ е потънал през 1912 г. още при първото си плаване, а при трагедията загиват 1500 души, припомня БГНЕС.