България няма да се отказва от Евровизия, Софи ще се пробва пак
България няма да се отказва от Евровизия, Софи ще се пробва пак / снимки: Sofia Photo Agency, Надя Коцева
България няма да се отказва от "Евровизия", Софи ще се пробва пак
53990
България няма да се отказва от "Евровизия", Софи ще се пробва пак
  • България няма да се отказва от "Евровизия", Софи ще се пробва пак

Страната ни няма да се отказва от участие в международния конкурс "Евровизия", въпреки че и тази година не се класирахме за финала му. Категоричното решение е на организаторите на състезанието у нас - Българската национална телевизия. Какъв точно ще бъде регламентът за изпълнителите, които имат желание да се включат в следващото му издание, тепърва ще се решава. Отсега е ясно, че Софи Маринова най-вероятно ще се пробва отново. Певицата, която преди дни ни представи на музикалното събитие в Баку, публично обяви намерението си да участва пак. Това се случи на близо едночасова пресконференция, по време на която Софи коментира изпълнението си на песента "Love Unlimited" в столицата на Азербайджан, решението да бъде сама на сцената на "Евровизия" и критиките към тоалета й, който демонстрира пред милиони европейци.

Личната оценка на Софи за представянето й на 24 май е следната: "Аз винаги съм казвала, че "Евровизия" е много престижен конкурс и винаги се радвам когато участвам, защото там всичко върви ръка за ръка. И текст, и тоалет, и грим, и излъчване, и пеене. Мисля, че успях да дам всичко от себе си. Е, можеше и повече, но сцената е толкова голяма, че за първи път и аз се притесних и ми трепереше гласът. Вие знаете аз как пея и явно сте го усетили, че там наистина си притесних. Пожелавам на всеки български изпълнител да изпита това чувство, което изпитах аз. Просто се преродих на тази сцена. Беше ми много хубаво и въобще не съм тъжна. Даже, ако може догодина пак аз да отида, няма да е зле".

Защо екипът на Софи Маринова избра тя да е сама на сцената на Кристалната зала в Баку? Отговорът от продуцента й Крум Крумов: "Имахме като идея, още декември месец, златните момичета на Илиана Раева да танцуват със Софи. Поради ангажименти те не успяха и за по-добро от тях не можахме да се сетим. При един изпълнител, който има всички дадености, какъвто е Софи Маринова, такива спомагателни елементи, просто, за да има нещо друго на сцената, са излишни".

И за критиките към тоалета на певицата - къса кожена рокля по тялото, комбинирана с високи кожени ботуши и масивни бижута. Стилистката на Софи Антония Йорданова казва: "Аз съм изумена от интереса тази година към тоалета. Тази рокля се роди от една идея на Крум Крумов, който искаше да се вдъхновим за нея от прабългарите. Като човек, който смее да твърди, че си е минал пътя и е учил история на костюма, успях да извлека това, което трябва от традиционния прабългарски костюм. Съобразявайки се с доста други неща направихме тази, явно доста провокативна за българския вкус, дреха. Моето мнение е, че българският вкус е ужасно консервативен. Мисля, че беше съвсем нормална тази реакция, аз я очаквах. Изключително странно е как една страна като нашата никога не може да застане напълно зад хората, които представляват нея в един такъв форум. За мен лично това беше едно добро представяне. Аз не мога да си представя обаче как един народ може да каже за неговата изпълнителка, че това, че се е появила с високи ботуши е проява на чалга вкус".

България няма да се отказва от "Евровизия" Софи ще се пробва пак
netinfo

Софи Маринова по време на представянето си в Баку

снимка: Thomas Hanses (EBU), eurovision.tv

За излишния драматизъм от факта, че и тази година България не се класира на финала на "Евровизия" говори един от композиторите на песента "Love Unlimited" Ясен Козев. Той смята: "Това е музика, това е забавление. Това е, с което се разтоварваме, радваме, успокояваме, натъжаваме. Това е един прекрасен музикален форум, който трябва да ни радва. Хората извън България именно така възприемат този конкурс. Може би само източните държави го удрят по на победа".

Има ли формула за достигане до финала на "Евровизия"? Мнението на Йоана Левиева-Сойер от БНТ е: "Формула няма. Твоят успех зависи не само от твоето собствено представяне, но зависи и от това какво другите са избрали. Нещо, което работи тази година може и да не сработи следващата. Това, което се коментира е, че е хубаво конкурсът малко да се върне в старите си рамки. Участието на държави като Русия, като Азербайджан, като Украйна, за които това е важно от гледна точка на PR в Европа, на бизнес в Европа, на туризъм дори, та тези държави някакси превръщат победата в нещо много повече, отколкото всъщност тя е".

България няма да се отказва от "Евровизия" Софи ще се пробва пак
netinfo

Извън емоциите на сцената - впечатленията на Софи Маринова от Азербайджан: "Държавата е много богата. Точно, както аз казвам, тузарска държава. Много ми хареса. Колите, жените, мъжете...всички са много натокани, направени, нагласени. Бе много яко".

И съветите на Софи към следващия представител на България на "Евровизия". Те са: "На първо място да бъде себе си. Да е уверен в себе си. Да знае какво иска. И най-вече, ако стигне до "Евровизия", да се забавлява и да гледа с широка усмивка на това, което се случва".