Бум на деца-левичари в Кърджали
Бум на деца-левичари в Кърджали / netinfo

Бум на деца-левичари забелязаха педагозите в детската градина "Чайка" в Кърджали. За първи път от години броят на малчуганите, които боравят по-добре с лява ръка, е толкова голям. В това отношение забележителна е втора група, в която левичари са десетина момченца и момиченца или една трета от всичките деца.

Миналата година повечето деца в сегашната втора група боравели еднакво добре с лявата и дясната ръка. Някои от хлапетата гледали изявените левичарчета и правели като тях. В дългогодишната практика на учителката Върбинка Георгиева такова "чудо" не се е случвало. На нея й правело впечатление упоритостта, с която малчуганите рисуват и се хранят с лявата ръка. И няма разумно обяснение защо това се случва в тази група.

Самите хлапета обясняват, че се чувстват по-сигурни, когато рисуват с лява ръка. С дясната рисунките им стават грозни. Криси, Тони и Матея са категорични, че така им е по-удобно. Тони обяснява със сериозен тон, че от малка се е научила да използва лявата си ръчичка. Данчо пък изненадва всички с обяснението "мама ме научи". Майката на Ема от трета група слага гривна на дясната й ръка, за да си я разпознава, защото момиченцето забравя с коя трябва да пише и рисува. Ема е от децата, които могат да боравят еднакво добре и с двете си ръце, но е по-сигурна, когато използва лявата. /БТА/

Други новини от Кърджали