Бивша анорексичка основа агенция за модели с едри форми
Бивша анорексичка основа агенция за модели с едри форми / Thinkstock/Getty Images

Под заплахата да умре от анорексия, Мария Евгения Доносо решава да преустанови битката с тялото си и след като оздравява основава първата агенция за модели с едри форми в Еквадор, пише Франс прес

Фен страницата на агенцията във Facebook

"Някои битки се печелят, предавайки се", твърди 29-годишната брюнетка, бивша манекенка, започнала кариера в модата веднага след като навършва пълнолетие. Тогава започва и кошмарът. "Казаха ми, че трябва да отслабна. Удвоих тренировките и престанах да се храня".

Това отключва анорексията. Болестта съсипва тялото й, теглото й спада до 44 кг. Мария Евгения загубва зъбите си, страда от безсъние, има проблеми с черния дроб и щитовидната жлеза.

След дълго и мъчително възстановяване тя взима решение да прогони демоните си, основавайки през 2012 агенция за модели с пищни форми.

В двуетажна къща в северната част на Кито, където се помещава агенцията й Plus Trend, двайсетина манекенки усвояват всички техники на професията.

"Стремим се да покажем онзи тип красота, който съответства на реалността. Искаме жените, които идват при нас, да се харесват, без значение колко килограма тежат", обяснява Мария Евгения.

При спомена за преживяното, сълзи напират в очите й. Преди седем години отказът от храна убил една от най-близките й приятелки. "Тогава си дадох сметка, че от анорексия се умира." Късметът й се усмихва, днес Мария Евгения е лице на марки парфюми, клиенти на агенцията й са вериги супермаркети и бутици за дрехи.

Момичетата й служат за пример в Еквадор, латиноамериканска държава, в която по официални данни 38% от населението, или приблизително 5 милиона души, е със свръхтегло.

Източник: БТА