Бирата влияе по-добре на гените от кафето
Бирата влияе по-добре на гените от кафето / снимки: morguefile.com

Халба бира влияе на гените много по-добре, отколкото чаша кафе, показва ново изследване на американски учени.

Следващият път, когато седнете да изпиете по нещо с приятели, се замислете добре преди да си поръчате. Според ново проучване бирата може да има положителен ефект върху ДНК структурата, а кафето пък може да повлияе отрицателно.

Резултатите показват, че консумацията на кофеин съкращава теломерите, които са един вид защитници на ДНК клетките. Въпреки данните, изследователите твърдят, че е твърде рано да се вземе окончателно решение. Необходимо е проучванията в тази област да продължат, за да бъде направен по-разширен анализ на влиянието на бирата и кофеина върху човешките клетки.

Предишни изследвания показаха още, че бирата, макар и много калорична, помага за отслабване, ако се консумира умерено. Учените доказали, че хората, които пият по две или три чаши бира седмично имат по-нисък индекс на телесна маса.

Две чаши кафе пък намаляват опасността от инфаркт с 11%. Учените все още не са намерили сигурно доказателство, че рискът намалява, но смятат, че това може да се дължи на антиоксидантните свойства на кафето, посочва БГНЕС.

Три до четири чаши кафе на ден намаляват опасността от диабет със 7% и понижават риска от появата на инсулинова резистентност.