/ iStock/Getty Images
Британски археолози разкриха "вековната мистерия" на абатството Фаунтин, след като откриха следи от кожарска фабрика на около 850 години на мястото на "мистериозна" ивица земя, съобщи Daily Mail.

Учените, изучаващи руините на абатство, построено през 1132 г. в Северен Йоркшир, отдавна се опитват да определят произхода на ивиците земя, наподобяващи "боулинг ленти” в източната част на комплекса.

След като изследвали района с помощта на GPR, археолозите установили, че преди много векове на това място е имало две големи каменни сгради с ширина 16 метра, около които са били разположени резервоари с вода и други малки постройки – типично за старинните работилници за обработка на кожи.
 
Според изследователи кожарският комплекс е заработил от края на 1150-та или 1160-та години. Те отбелязаха, че откриването на сградите е било „липсващото парче от пъзела“ за архитектурата и поминъка на абатството, въпреки че през по-голямата част от 20-ти век се е смятало, че има малък шанс тук да се направи важно археологическо откритие.
 
Отбелязва се, че кожарската фабрика е работила до 1539 г., когато в разгара на английската реформация крал Хенри VIII затваря всички манастири в Англия, а сградата на абатството е разрушена. В момента руините на абатството са част от световното културно наследство на ЮНЕСКО.
 
БГНЕС