Амазонските гори ще се превърнат в савана
Амазонските гори ще се превърнат в савана / снимкa: www.sxc.hu

До 2100 година 60 процента от амазонските гори, разположени в северната част на Южна Америка, могат да изчезнат, а площите със савани да нараснат с 15,6 процента в сравнение с днес, съобщи БГНЕС. Това ще се случи при условие, че средната световна температура се повиши с пет градуса.

 

Този извод се съдържа в изследване на Бразилския национален институт за космически изследвания, цитирано от ИТАР-ТАСС. Авторите му са създали за пръв път модел на бъдеща екосистема на региона при едновременното влияние върху нея на два фактора - глобалното затопляне и унищожаването на амазонските гори. Съществува и по-оптимистичен вариант – температурите ще нараснат до края на столетието с три градуса, както предсказва Междуправителствената група от експерти за промяната на климата. В този случай Амазония също ще се лиши от 60 процента от своите гори, но 53,7 процента от растителността ще може да се възстанови, което ще забави слабо темповете на разпространението на саваните. За сравнение, в негативната прогноза най-големият масив от субтропични гори на планетата ще успее да си "върне" едва 44,2 процента от територията. Както разказа авторът на изследването, експертът по климата Карлос Нобре, ако по-рано гръмотевица удари в Амазония и започне пожар, огънят, обкръжен от плътна стена от богата на влага растителност, бързо е угасвал без да е имал възможност да се разпространи.

 

Варварското изсичане на гори води до увеличаване на световната температура и в момента Амазония страда от своеобразен "затворен кръг". "Колкото активно се разпространява процесът на глобалното затопляне, толкова по-продължителни са сушите и по-чести горските пожари. И колкото повече гори се унищожават, толкова по-бързо се увеличава температурата, намалява количеството на дъждовете и има повече горски пожари", заяви Нобре. По данни на Програмата на ООН за околната среда, до 2005 г. амазонските гори са намалели със 17 процента.