Коронавирусът и заплахата от него е тема номер едно във всяко едно издание, сайт, телевизия, а и сред разговорите между обикновените хора. Мненията по темата са твърде разнопосочни - някои сравняват смъртните случаи на болестта с тези на обикновения грип и обвиняват медиите в изкуствено засилване на интереса по темата. Други обаче са категорични - заплахата е голяма и непозната.

Какво е мнението на един от най-популярните екранни и истински лекари у нас - Наум Шопов? Истината е, че въпреки че е лекар, и той не е по-спокоен от обикновения гражданин по темата. Вижте в канала "VIP Box" във vbox7:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

⚡️Focus 📸 Photo by @bekiarin

A post shared by Д-р Наум Шопов (@shopov) on



Пред NOVA Наум Шопов сподели, че знае какви са най-елементарните неща, с които може да се намали риска от предаването на вируса. Шопов беше категоричен, че се е очаквало рано или късно коронавирусът да дойде и в България, като даде за пример испанския грип, при който дори не е имало самолети, а са умрели между 50 и 130 млн. души.
 
Наум Шопов заяви още, че най-важното е да не се изпада в паника и да се знае от какво трябва да се пазим. По думите на младия лекар трябва време, за да се самоограничи заболяването. Неговото семейство например е отменило пътуване в Европа, като е трябвало да пътуват до Германия. Предвид факта, че са с новородено, преценили, че рискът е неоправдан.
 
Основният повод Наум Шопов да гостува в сутрешния блок на NOVA обаче беше кампания за донорство на стволови клетки, в която той се включи наскоро. Актьорът, лекар и инфлуенсър бил провокиран от историята на Михаела Димитрова от Перник, чийто живот може да бъде спасен, ако се намери донор.
 
"Реших, че единственият начин, по който мога да мотивирам хората да направят каквото и да било, е като дам личен пример. Затова отидох лично да се изследвам за съвместимост с нея, но резултатите още не са излезли", разказа той и обясни, че процедурата е безопасна и безболезнена.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Това ще бъде дълъг пост. • •Преди няколко дни с мен се свързаха близки на Михаела Димитрова. Тя е 23-годишно момиче болно от левкемия, което се нужда от лечение със стволови клетки, но подходящ донор липсва. Хората ме помолиха да споделя нейната история, за да може евентуално някой да помогне. Аз реших, че това не е достатъчно и реших да споделя историята й като дам пример и отида да се изследвам за съвместимост с нея и други нуждаещи се, защото само така смятам че бих имал възможността на мотивирам и вас. • Накратко, процедурата е следната, ако желаете да дарите: 1. Отивате в Александровска болница, в отделението по Имунология (с/у Неврология), където просто ще ви вземат кръв за изследване за съвместимост. 2. Ако се открие такава, ще ни поканят да дарим, ако желаем. Самата процедура по даряване е безопасна и безболезнена. Кръвта на донора се филтрира, като от нея се извличат само стволовите клетки. В дните около даряването се приема медикамент, който стимулира образуването на нови кръвни клетки. • Процедурата е безплатна, безболезнена и безопасна, а може да означава всичко за някой. Трябва да си помагаме, защото никога не знаем кога може да имаме нужда и ние от помощ за ситуация, която е тотално извън наш контрол. Нека бъдем хората, които не седят безучастно. _________________________________________________ Изключително съм разочарован от нашите онлайн медии, които занимават хората с това от кога сменям памперси и къде сме отишли с Теа в почивния си ден, но с лекота пропускат да покажат колко е лесно да помогнеш.

A post shared by Д-р Наум Шопов (@shopov) on


Той уточни още, че става въпрос за периферни стволови клетки, а не такива от костния мозък. Има ограничения за възрастта на желаещите да даряват – тя е от 18 до 50 години. Могат да даряват само клинично здрави хора. Важно е да не страдат от автоимунни заболявания и да не са прекарвали хепатит.