Жриците на любовта - на изпит
Жриците на любовта - на изпит / снимка: Reuters

Строги правила за жриците на любовта в Амстердам - в квартала на червените фенери най-древната професия ще могат да упражняват само жени, навършили 23 години и владеещи холандски или английски език. И не само това, пише Deutsche Welle, позовавайки се на информация на "Шпигел".

„18-годишните жени от България, Румъния и Унгария например са твърде лесно раними. Те идват на работа в Амстердам, но не могат да издържат на напрежението тук", казва Лъодевик Ашер от градския съвет. „Една 23-годишна жена обаче е много по-зряла и може да се защитава по-добре", допълва Ашер.

Ще угаснат ли червените фенери?

Именно поради тази причина от сега нататък проститутките в световноизвестния квартал на червените фенери ще трябва да изпълняват следните изисквания - да са навършили 23 години и да говорят добре холандски или английски. Освен това в бъдеще всяка проститутка ще трябва да си набавя лиценз от търговската камара, където ще проверяват дали са налице изискваните езикови познания.

Амстердам - пред пълно обновяване

„Амстердам е световна столица, в която, осъзнаваме, проституцията е част от ежедневието на града", казва Ашер. Въпреки това от градския съвет искат да са сигурни, че - първо - жените упражняват тази професия по собствено желание и - второ - че са способни да се отбраняват в случай на неприемливи предложения.

Освен това публичните домове ще трябва да затварят между 4.00 и 8.00 ч. сутринта. Това ще улесни дейността на полицията при залавянето на нелегални сутеньори, както и при цялостния контрол на квартала. "По това време на денонощието там така или иначе се разхождат само пияници и просяци", кава Ашер и допълва: "Браншът надали ще отбележи загуби заради тези ограничения."

Новият Амстердам

Градският съвет е твърдо решен да промени изцяло и облика на световноизвестния квартал на червените фенери. Повече от половината от общо 500 витрини, зад които жриците на любовта очакват клиентите си, в близко бъдеще ще бъдат затворени. Освен това 80 от т. нар. кофи шопс, в които се предлага легално марихуана, ще трябва да изчезнат от историческия център на Стария град.

В рамките на плана за обновяване на сърцето на Амстердам градската част, в която в момента се намират публичните домове, трябва да се превърне в един от най-интересните и разнообразни градски квартали в Европа. Новите наематели на сградите, които тепърва ще бъдат освободени, ще са собственици на галерии, ресторанти, магазини и ателиета. Макар планът за обновяване да стартира още през 2008 г., досега не е отбелязан кой знае какъв напредък.