Жените и мъжете не са това, което бяха
Жените и мъжете не са това, което бяха / ThinkStock/Getty Images
Адвокатка да се омъжи за обикновен работник? В наши дни това вече не е абсурдно. В цяла Европа жените днес са по-добре образовани от мъжете. А това променя взаимоотношенията помежду им, отбелязва вестник „Нойе Цюрихер Цайтунг“ (НЦЦ).

Разликата в социалния статус на невестата и жениха векове наред е била определящият фактор: принц и Пепеляшка, лекар и медицинска сестра, пилот и стюардеса.

Извивката, която подлудява и мъже, и жени

По-доброто образование е било запазено за синовете. Поради това мъжете са се женели твърде често за жени от по-ниско социално съсловие, а жените често са успявали да си избират мъж от по-висшите среди. Мъжът естествено е бил този, който осигурява семейството финансово.

С революцията в образованието през последните 30 години отношенията обаче се променят. Вестникът цитира данни, според които във всички европейски страни днес мнозинството от жените има по-добро образование от мъжете.

семейство
ThinkStock/Getty Images

В България нивото на образованост на жените се изравни с това на мъжете още през 1971 г., при една трета от европейските страни - през 1985, а при почти всички останали - през 2009. Швейцарците бяха последни в това отношение - те постигнаха този резултат чак през 2011 година, отбелязва изданието.

"В Европа се извършват исторически промени"

За пръв път в историята вече имаше жени с по-висок образователен ценз от този на мъжете. Това се отрази силно на брачния пазар: тъй като жените с университетско образование по традиция търсят партньори с по-висок социален статус. Мъжете, които отговарят на този критерий, стават кът, а все повече жени с висше образование остават без брачен партньор. Телевизионни серии от рода на "Сексът и градът" дължат успеха си тъкмо на често оплакваната "самота на умните жени".

Ярките героини от сериали, които промениха жените през годините (СНИМКИ)

Кадър от "Сексът и градът"
Кадър от Gulliver/Getty Images

Сега обаче умните самотници вече не са толкова много: ако преди високо образованите жени най-често оставаха самотни, днес тъкмо те са тези, които успяват най-бързо да се омъжат.

Причината за това развитие е, че жените с висше образование изоставят традиционния ролеви модел. Иначе казано, лекарките вече си изберат за партньор не само лекари, а и мъже с по-нисък социален статус.

Разкриха тайната на дълготрайната връзка: Ключът е в изневярата

Изследователите от екипа на проекта сами са били изненадани от тези констатации, защото очаквали, че добре образованите жени ще предпочитат да остават сами, вместо да се омъжват за хора с по-ниско социално положение.

двойка любов
ThinkStock/Getty Images

Социалният статус може да е свързан не само с по-висок образователен ценз, а и с по-високо заплащане. В това отношение мъжете и жените ги разделя традиционната пропаст от разлики в заплащането. При 66 на сто от двойките в Европа мъжът получава по-висока заплата от жената. Традиционните роли се налагат дори тогава, когато жената печели всъщност по-добре. "Например ако мъжът и жената са инженери и са заплатени еднакво добре, жената по-често е тази, която напуска работа и остава вкъщи, за да отгледа децата", посочва проф. Ян ван Бавел.

Традиционните роли в обществото се променят

Според допитване на портала за запознанства „Parship", 90 на сто от 1000 мъже споделят, че им е безразлично дали бъдещата им партньорка печели повече или по-малко от тях. Жените обаче са по-традиционни: една трета от участничките в допитването споделят, че желаят партньорът им да печели повече от тях.

Най-отблъскващите неща в мъжете и жените

Освен това са се повишили изискванията на жените към мъжете по отношение на тяхната интелигентност, любовни умения, привлекателност и професионален успех.

Съвременните представители на силния пол отчаяно копнеят за романтика
ThinkStock/Getty Images

Но както и преди, най-честата форма на отношения между партньорите е тази, при която и двамата имат еднакъв образователен ценз. 64 на сто от европейците живеят в образователно хомогенна връзка, посочва изследването.

*Вестник „Нойе Цюрихер Цайтунг“ се позовава на резултатите от един джендър-проект на Социологическия институт към университета Льовен в Белгия. 

Вижте още за мъжете, жените и отношения между тях:


Защо мъжът и жената обичат различно и кой изневерява повече?

Мъжкото качество, което жените ценят най-много

Идеалният мъж през различните периоди от живота на жените

Дрехите, които действат като афродизиак на мъжете и жените

Откриха връзка между богатството и женския оргазъм

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
Deutsche Welle