Сидеров обещава да подкрепи действия, не коалиция
Сидеров обещава да подкрепи действия, не коалиция / снимка: БГНЕС

Волен Сидеров подсказа, че водената от него партия „Атака” може да подкрепи правителство, което не се определя като коалиционно, но започне веднага да изпълнява конкретни задачи. В интервю за БНТ водачът на „Атака” изрази убеденост, че този път групата на депутатите, които влизат с него в Народното събрание, е по-добра и няма риск да се разпадне, както това стана в предишния парламент.

„Не съм разговаряли с никоя политическа партия. Не ме е потърсил никой още”, каза Сидеров. „Няма да подкрепя правителство, ще подкрепя конкретни разписани действия. Няма време за приказки и разтягане на локуми, всяка секунда трябва да се действа активно. Ще подкрепим действия, които са полезни за хората и за България. Не мога да кажа със сигурност дали ще подкрепя правителство, в което има ясно изразени хора от ДПС”, обясни още той.

Сидеров за пореден път подчерта, че ако „Атака” иска да реализира собствените си идеи, трябва да има собствено правителство или да доминира. Затова вижда ролята на четвъртата по численост парламентарна група в 42-то Народно събрание като регулатор или катализатор.

„Не виждам начин да имаме човек в кабинета, защото би означавало политическа коалиция, а това не е приемлив вариант за нас”, каза лидерът на „Атака”.

Той не е видял „някаква чувствителна еволюция”, нито „истински дебат” по време на предизборната кампания за това какво трябва да се направи незабавно в България.

На въпрос за кои ходове депутатите от "Атака" ще настояват пред тези, които ще потърсят парламентарната им подкрепа, Сидеров обясни: „На първо място да разгледаме Закона за енергетиката, да намерим необходимите промени, които да доведат до ново формиране на сметките за ток. Много бързи и спешни промени в пенсионната и в здравната система. Ще изисквам и ще нападам, когато нещо не се върши. Трябва да се разгледат доходите”.

Волен Сидеров ясно се разграничи от ДПС и ГЕРБ, но не каза нищо против евентуална подкрепа на действията на БСП. На въпрос ще може ли Пламен Орешарски, като възможен премиер, да изпълни бързо исканията на „Атака”, Сидеров заяви: „Ако не може, изобщо да не се захваща с тази работа!”