Ръководството на „Движение България на гражданите” подава оставка
Ръководството на „Движение България на гражданите” подава оставка / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Ръководството на „Движение България на гражданите” подава оставка
63962
Ръководството на „Движение България на гражданите” подава оставка
  • Ръководството на „Движение България на гражданите” подава оставка

Националният съвет на „Движение България на гражданите” хвърли оставка днес. Причината са ниските изборни резултати от 3,2% на парламентарните избори. Според лидерът Меглена Кунева от Движението не преминаха бариерата от 4% за влизане в парламента, защото не са успели да убедят достатъчно хора, че политика може да се прави и по различен начин. Кунева подчерта, че няма да се кандидатира отново за председател, но ако националният съвет и гласува доверие, тя ще поеме своята отговорност.

Според Меглена Кунева ниските изборни резултати се дължат на факта, че България на гражданите не са спечелили доверието на хората. „Защото ние мислим това, което говорим, и мислим за това, което говорим, т.е. поемаме отговорност. Нашият национален съвет реши да подаде оставка. Когато знаеш, че си имал възможност и не си се отклонил нито сантиметър от правото и правилността, тогава не е тежко да загубиш. Много по-тежко е да загубиш срещу правилата”, обясни Кунева решението си.

Меглена Кунева заяви, че ще продължават да работят, за да убедят гражданите, че промяна е възможна. „Основната наша грешка и основната отговорност, е да накараме хората да повярват, че укрепването на доверието е възможно. И то укрепване на доверието на базата на правила, на базата на истината. Първият акт на тази отговорност е подаването на оставката от страна на Националния съвет”, посочи още тя.

„Аз ще разчитам моите колеги да решат кой да предложат за лидер. Аз лично, така както не съм се кандидатирала първия път, не бих се кандидатирала и този път. Ако те решат, че това е крачката, която те искат да видят от моя страна, аз ще разпозная отговорността си”, обясни още тя.

Кунева заяви още, че засега прогнози за следващия парламент е рано да се правят. Тя подчерта, че с изборните резултати страната ни губи възможността да формира правителство с ясна управленска програма.