Райков: Основната цел на правителството е да проведе честни избори
Райков: Основната цел на правителството е да проведе честни избори / снимка: Министерски съвет

Основната цел на правителството е да проведе свободни, честни и демократични парламентарни избори. Това каза на срещата министър-председателят и министър на външните работи Марин Райков. Той информира за поредицата от практически мерки, които българските институции предприемат за осигуряването на един свободен и демократичен изборен процес, съобразен с Изборния кодекс и най-добрите европейски и международни практики.

„Ние инициирахме и успешно функционира Граждански изборен борд, в който широко участие взимат представители на неправителствения сектор, известни експерти и специалисти, както и самите институции. Това е една полезна платформа за диалог и отчетност. Предстои да осъществим и ротация сред служителите на МВР в изборния ден, за да гарантираме безпристрастност при изпълнение на служебните им задължения”, подчерта Райков.

Той благодари на ОССЕ за решението да отговори положително на българското искане за разполагане на мисия от наблюдатели. „За нас е радостно, че всички поканени международни организации се отзоваха и изпратиха наблюдатели, което е допълнителна стъпка, гарантираща честността и прозрачността на изборния процес”, каза българският министър-председател.

Ръководителят на Мисията на ОССЕ за наблюдение Миклош Харасти благодари за доброто взаимодействие с българските институции по подготовката и реализацията на мисията. Той подчерта, че тя е стандартна и спомага за изграждането на доверие в изборния процес и в демократичните процедури.