Проверяваме с обаждане или SMS дали сме в избирателните списъци и къде ще гласуваме
Проверяваме с обаждане или SMS дали сме в избирателните списъци и къде ще гласуваме / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Проверяваме с обаждане или SMS дали сме в избирателните списъци и къде ще гласуваме
63086
Проверяваме с обаждане или SMS дали сме в избирателните списъци и къде ще гласуваме
  • Проверяваме с обаждане или SMS дали сме в избирателните списъци и къде ще гласуваме

От днес всеки може да провери, дали е включен в избирателните списъци и къде може да гласува, чрез телефонно обаждане или изпращане на SMS. Това съобщи вицепремиерът и министър на регионалното развитие Екатерина Захариева след заседанието на правителството. По думите й избирателните списъци вече са отпечатани, за да се спази изискваният срок, но тяхната актуализация продължава. Захариева посочи още, че главната дирекция ГРАО проверява статута на избирателите, които са на възраст над 100 години. По данни на НОИ само 279 души на такава възраст получават пенсия.

Желаещите да проверят, дали са включени в избирателните списъци, могат да го направят, като изпратят ЕГН под формата на SMS на единен номер 18 429 или се обадят на безплатния телефон 0 800 14 726. Вицепремиерът Екатерина Захариева посочи, че разликата от 800 хиляди души между националното преброяване и данните от избирателните списъци се дължи на различната методика за преброяване. "Едните са чисто статистически данни и при тях методът е анкетен - всеки сам се преброява, докато националната база данни за населението и съответно избирателните списъци, които почиват на тази база се формират единствено и само на официални удостоверителни документи - актове за раждане, смъртни актове", обясни вицепремиерът и регионален министър.

Колкото до броя на столетниците, дирекция ГРАО го проверява чрез запитвания до НОИ, МВР и съответните общини. Към момента е ясно, че 279 от тях получават пенсия, а по данни на МВР 24 души са починали, но за други 26 има непълни данни, обясни Захариева. Има и хора в чужбина, за които също тече проверка.