По-голям интерес регистрират чуждите медии към изборите на 12 май
По-голям интерес регистрират чуждите медии към изборите на 12 май / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Повече журналисти ще отразяват изборите за народни представители на 12 май. Над 1200 са се акредитирали за изборната нощ в Международния пресцентър в НДК. За отразяване на предишните парламентарни избори преди четири години заявка са подали около 1000 журналисти.

Четири пъти повече са представителите на чуждите медии, като от 12 през 2009 г. интересът им нараства до 50-ма за изборите през тази година. Вотът ще бъде наблюдаван в НДК от 67 представители на социологически и граждански организации.
Около 760 са членовете на политическите партии и предизборните щабове, които са получили акредитация за нощта на изборите в Международния пресцентър.

От дипломатическите представителства у нас желание да присъстват на пресконференциите в НДК са заявили 80 човека, а 35 са акредитираните от шест български институции. За изборите Централната избирателна комисия е регистрирала
общо 275 наблюдатели от пет международни организации - Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) - с 28 наблюдатели, Парламентарната асамблея на Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество - с 4 наблюдатели, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) - със 109 регистрирани наблюдатели, Партията на европейските социалисти - със 105 наблюдатели, и Парламентарната асамблея на организацията за сигурност и сътрудничество в Европа - с 29 наблюдатели.

15 са регистрираните в ЦИК български неправителствени организации като наблюдатели, които ще следят за правилното протичане на изборния процес. Седем са социологическите агенции, които ще извършват екзит пол (допитване до гласоподавателите за техния вот веднага след като те напуснат избирателните секции) и прогнози за изборните резултати в деня на вота. Това са Афис, Галъп, Алфа рисърч, Медиана, Сова-5, МБМД и Националният център за изучаване на общественото мнение.