Новото Народно събрание се събира за първо заседание на 21 май
Новото Народно събрание се събира за първо заседание на 21 май / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Новото Народно събрание се събира за първо заседание на 21 май
64061
Новото Народно събрание се събира за първо заседание на 21 май
  • Новото Народно събрание се събира за първо заседание на 21 май

На 21 май ще бъде първото заседание на 42-рото Народно събрание. Около тази дата са се обединили четирите политически сили, които влизат в новия парламент. След консултациите президентът Росен Плевнелиев коментира, че сега най-важното е възможно най-бързо да имаме работещо Народно събрание.

След разговори президентът съобщи, че от него се очаква да потърси консенсус в политическата ситуация и след като е предложил две дати - 21 и 23 май, в крайна сметка е избрана датата вторник 21 май. „Тогава ще направя обръщение към нацията. Хората очакват конкретика, трябва да се носи отговорност, добре е партиите да се обединят около общи приоритети в парламента”, отбеляза държавният глава. Той допълни, че именно в парламента се съставя правителството, а не в президентството.

Днес президентът Росен Плевнелиев се срещна последователно с лидерите на четирите политически партии, които получиха подкрепа от избирателите на 12 май. Както се очакваше първи пристигна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. След разговорът, който продължи около половин час, бившият премиер коментира, че вероятно има договорка да се сформира кабинет с мандата на БСП, който да бъде подкрепен от ДПС и няколко депутати от партия „Атака”. Според него, ако това се случи, то ще е най-лошият сценарий за България.

Борисов каза още, че ДПС са прелели гласове към БСП. Лидерът на ГЕРБ допълни, че бившият конституционен съдия Георги Марков консултира партията по въпроса за касирането на изборите. Борисов заяви още, че партията ще пусне жалба за касиране на изборите, а юрист ще обясни каква ще е „механиката” на действията.

След бившия премиер на разговори с Плевнелиев влезе и лидерът на БСП Сергей Станишев. След срещата той заяви, че е нелепо да се иска касиране на вота. Той отново заяви, че се нуждаем от програмно правителство с ясни приоритети и социалистите ще водят разговори с „Атака” и ДПС за подкрепа.

Лидерът на ДПС Лютви Местан също подкрепи идеята още в първите дни на следващата седмица да се проведе първото заседание на 42-рото Народно събрание. Освен това той увери, че няма представител на ДПС да е председател на новия парламент. Местан категорично отхвърли твърденията на Борисов за преливане на гласове към БСП.

От своя страна лидерът на „Атака” Волен Сидеров заяви, че засега знае за двама свои депутати, чиито имена отказа да назове, че са поканени чрез телефонен разговор от Искра Фидосова с обещанията за „власт, пари и постове, защото ГЕРБ само това може да предложи”. Сидеров не се отказва от желанието си да управлява държавата и заяви, че ако стане премиер с мандата на „Атака”, не само ще стартира строителството на АЕЦ „Белене”, но и вече знае откъде да намери финансирането.