Михаил Миков: Цацаров опроверга съмненията за зависимост от ГЕРБ
Михаил Миков: Цацаров опроверга съмненията за зависимост от ГЕРБ / снимка: БГНЕС

Националната цел днес трябва да е излизане от тежката ситуация, в която се намира страната. Парламентът е в основата на връщане на институционалността затова и трябва да започне да функционира час по-скоро. Това становище изрази Михаил Миков от БСП пред бТВ. Стабилността ще зависи от прозрачността, допълни той.

Според Миков трябва да се търсят компромиси в името на националните цели. Ние нищо предварително няма да обещаваме на „Атака” и на когото е било друг, трябва почтеност, каза той. Разговорите с останалите субекти в парламента ще се проведат в новото Народно събрание, категоричен бе Миков.

С работата на прокуратурата по случая в Костинброд главният прокурор Сотир Цацаров опроверга съмненията, че е избран със закрилата на ГЕРБ, коментира още Михаил Миков. Той припомни, че в надпреварата за поста Цацаров бе недвусмислено подкрепен от зам.-председателя на ГЕРБ и вътрешен министър Цветан Цветанов, който преди това бе оправдан по дело за клевета в ръководения от Цацаров съд.

„Начинът, по който беше избран главния прокурор, ме предизвика да твърдя, че той е зависим от изпълнителната власт, но бях опроверган”, призна Миков.

Във вчерашната пресконференция на държавното обвинение във връзка със случая „Костинброд” обаче Миков вижда опит на прокуратурата да възвърне доверието в институционалността в България. „Има воля за консолидираност. Прокуратурата показа, че действията на една институция променят обществено-политически нагласи за дни,” смята той.

Михаил Миков не пожела да влезе в подробности в коментара за акцията на прокуратурата, защото не желае да прави „квалификации, подобно на други политици”.

По думите му Изборният кодекс регламентира отпечатването на 10% излишък от бюлетини за всеки избирателен район, които се съхраняват в РИК. „Изведнъж се появи още едно количество. Манталитетът на ГЕРБ, насочен към фалшифициране на изборите, трябваше да бъде обслужен с тези бюлетини. Печатат се само +10% ако има нужда от други бюлетини, винаги е било така,” подчерта Миков, но призна, че няма гаранция, че в миналото не е прилагана подобна схема за манипулация на вота. „Гаранцията е в бъдеще,” посочи той.