Кандидати за депутати от БСП обещаха подкрепа за предприемачите
Кандидати за депутати от БСП обещаха подкрепа за предприемачите / снимка: БГНЕС, aрхив

Кандидатите за депутатите на БСП в столицата се срещнаха с представителите на малкия и среден бизнес, за да обсъдят проблемите в сферата. Социалистите се ангажираха, ако спечелят управлението на страната, да предприемат редица мерки, за да може държавата да подпомага предприемачите.

Кандидатите на БСП се ангажираха да подкрепят малкия и среден бизнес, както и фокус върху младите хора. Водачът на листата в 23 МИР София Жельо Бойчев коментира, че няма да допуснат администрацията да рекетира бизнеса. „Може да звучи малко като лозунг това, но първото нещо, с което спираме, е намесата и тормозът на държавата в икономическите субекти и на българските предприемачи. Не може българската държава да казва кой какъв бизнес може да прави, кой какви квоти може да има, кой в каква сфера да се развива. Ние създаваме равни условия, правила за всички. Правилата и условията пазят най-вече малкия и средния бизнес, големите, както виждате, във времето на ГЕРБ взеха всичко, което можеха да вземат и стигнахме ситуация, в която освен в естествените монополи, във всички сектори на българската икономика имаме картелизиране или опити за овладяване на пазара и разтикване на всякаква конкуренция. Едно дясно управление, което би трябвало да спазва принципите на конкуренцията и свободния пазар, в крайна сметка наложи един административно-команден капитализъм, който уби малкия бизнес и конкуренцията", коментира Бойчев.

Той допълни, че бизнесът има нужда от ресурс и в тази връзка социалистите ще направят така, че чрез Банката за развитие малкият и среден бизнес да има достъп до по-евтин ресурс. По думите му, ако се запази сегашното темпо, ще загубим няколко стотин милиона лева. Има цели схеми, цели програми, по които има един подаден проект, твърди Бойчев и дава пример със схемата за енергийна ефективност и иновации в малкия и среден бизнес, където по думите му има подаден само един проект, а общата грантова схема е 293 млн.

„Процедурите по тази програма са такива - изключително тежки, бюрократични и бавни, и водят до това, че имаме 430 проекта, които са спечелени, договорите са подписани и след това е отказана реализация. Причините за отказана реализация са много - тромава процедура, искане от фирмата след това да осигурят средства по линия на банкови гаранции, а това е доста трудно да се набави в момента. Но с една дума там има няколко стотин милиона към момента, които трябва да бъдат договорени до края на годината, а ние трябва да включим и наддоговаряне по тази програма, да променим част от схемите и ще го направим и да облекчим процедурите", каза Бойчев.

Атанас Лозанов от Флашмедия представи предложенията, които според него ще доведат до по-добра бизнес среда. Първата идея е, бизнесът да бъде силно свързан с университетите, така че кадрите да отговарят на пазара. „Искаме да предложим създаването на София скейт парк, в който младите хора да се реализират, като имат цялата база, за да могат да правят това, което могат. Да не говорим, че това е възможност фирми да спонсорират част от тези съоръжения и да позволяват те да бъдат поддържани както екипировка, колела, всичко, което правят и смятаме, че това са реалистични идеи. И смятаме, че бизнесът трябва да е внедрен в академичното образование, защото това е много сериозен проблем. След това получаваме диплома, която не ни носи нищо, не можем да се справяме реално, затова ние сме решили да имаме собствен бизнес, но всички знания, които имаме, се получават в практиката, след като сме получили образование", каза той.

Вторият в листата на 24 МИР Георги Свиленски приветства идеите на младите предприемачи. Той каза, че социалистите предлагат 10-годишна програма за възраждане на българската индустрия чрез национален инвестиционен фонд. За младите бизнесмени от партията предлагат запазване на корпоративния данък от 10 на сто и 5 на сто данък печалба. „Важно нещо, което обещаваме и гарантираме, е, че ще задължим държавата да си връща парите на бизнеса. В момента държавата е голям длъжник на малкия, средния, а може би и на големия бизнес. В рамките на до 30 дни, когато държавата има задължения, трябва да ги връща, за да може бизнесът от своя страна да е коректен към своите служители, партньори и така нататък по веригата", каза той.

Социалистите се ангажираха още да създадат предсказуема бизнес среда, защото само така тя може да бъде развиваща се.

Репортажът можете да чуете в radio.dariknews.bg