Турция води по вот на българи в чужбина
Турция води по вот на българи в чужбина / netinfo

Около 50 000 души са гласували в Турция към 187 часа, съобщи говорителят на МВнР Димитър Цанчев от студиото на Дарик в Международния пресцентър за президентските избори в НДК. На първия тур към този час гласувалите са били 29 000.

В Бурса има две секции, в които са гласували по 2000 души, в Истанбул има секции, в които са гласували по 2 400 души, обясни още Димитър Цанчев. Той обяви, че е имало секции, в които бюлетините не са стигнали и са осигурени допълнителни.

На второ място по избирателна активност на българи в чужбина е Испания, където правото си на глас са упражнили вече към 1500 човека, каза Димитър Цанчев. След Испания се нареждат Франция и Кипър.

Приключи гласуването на българските военни контингенти в Косово и Ирак на днешния втори тур от президентските избори.

Българските военни в Ирак, Афганистан, Босна и Херцеговина и в Косово гласуват в избирателните секции съответно в лагера "Ашраф", в Кабул, Сараево и Прищина.

Близо 300 редовно пребиваващи в Белгия българи гласуваха на втория тур от изборите за президент и вицепрезидент на България до 14 ч. българско време.

По-висока активност през първата половина на деня проявиха и българите във Великобритания, участващи в изборите за президент и вицепрезидент.

Около 14.30 ч. българско време са гласували 340 души. В първия тур на изборите около 14 ч. бяха пуснати 251 бюлетини.

До 14 ч. местно време в Германия са гласували 672 души на втория тур на изборите за президент и вицепрезидент. Най-голям, както и на първия тур, е броят на упражнилите правото си на глас в германската столица Берлин - 237.