Идеологът на Facebook: Ако нещо е в Интернет, то може да е на първа страница на вестника!
Идеологът на Facebook: Ако нещо е в Интернет, то може да е на първа страница на вестника! / снимка: Reuters, архив
Идеологът на Facebook: Ако нещо е в Интернет, то може да е на първа страница на вестника!
36188
Идеологът на Facebook: Ако нещо е в Интернет, то може да е на първа страница на вестника!
  • Идеологът на Facebook: Ако нещо е в Интернет, то може да е на първа страница на вестника!

Едва ли има друг, на когото са откраднали идея, която струва повече от 25 милиарда долара. За да разберете кой е Тайлър Уинкълвос ще ви разкажа една кратка история – тя започва през 2003-а, когато братята Тайлър и Камерън са студенти в елитния Харвард. Те са сред най-добрите спортисти, но искат да реализират най-голямата си мечта - вътрешна компютърна мрежа, която да служи на хората да общуват помежду си. Малко преди да завършат така наречената „ConnectU” привличат младия и талантлив програмист… Марк Зукърбърг. След известно време последният все по-рядко отговаря на обажданията и SMS-ите им, докато в един момент братята Уинкълвос не преживяват шока на живота си – оказва се, че компютърната мрежа не само е готова, но и вече придобива популярност извън Харвард, после извън Щатите и така до наши дни, когато обединява повече от 500 милиона души по целия свят. Дами и господа, родил се е Facebook! Проблемът обаче е, че Марк Зукърбърг е регистрирал и компания, в която главен акционер е… Марк Зукърбърг. Тази история, както и съдебните екшъни, чийто резултат досега са едни 65 милиона долара обезщетение, продължават и до днес, е разказана във филма на Дейвид Финчър „Социалната мрежа”, който триумфира през последните месеци по кината и печели награда след награда. Тайлър Уинкълвос, обикновен милионер, който управлява само електронно издание за лайфстайл новини пред Дарик:

Гледахте ли филма „Социлната мрежа”?

Да, гледах го. Не бяхме поканени за консултанти, но смятам, че той предава точната история - предателството спрямо нас и спрямо най-добрия приятел на Марк. Това не е нещо измислено, до голяма степен това е истинска история.

Как се чувствате сега, след случилото се? Чувствате ли се излъган, прецакан?

Определено това беше шок. Никога не сме си представяли, че това би могло да се случи с нас. Но след като се отърсихме от шока започнахме да мислим какво да направим, за да разрешим проблема.

Очевидно при вас не става въпрос за пари, но доволни ли сте от решението на съда?

Продължават съдебните процедури и това показва, че Марк не се е отнесъл към нас почтено. Постигнахме споразумение през 2008 г., но по-късно научихме, че Facebook са подценили стойността на обезщетението, което получихме и научихме, че те са укрили документите за разговорите на Марк с други хора, които показват, че ние като цяло сме прави. Като цяло те играха мръсна игра. Не смятаме, че този въпрос е разрешен напълно.

Каква компенсация искате?

Искаме честно разрешение на проблема. Когато едната страна укрива всички доказателства и лъже съда - това не е честна ситуация. Искаме това да се разреши след като бъдат предоставени всички доказателства и когато има добра воля от другата страна. Докато това не стане ще продължим да търсим решение.

Какво точно искате да получите - еднократна сума пари или част от печалбите на Facebook в бъдеще?

Не мога да обсъждам подробности по този въпрос, но мога да кажа, че споразумението, което постигнахме през 2008 г. е взето на основата на нечестни данни. Не мога да коментирам какъв резултат точно очакваме.

Имате ли акаунт във Facebook?

Имам и това се дължи на факта, че ние създадохме Facebook и от всички хора, които използват тази услуга, ние имаме най-голямо право да правим това. Нашият спор не е с тази услуга - ние обичаме социалните мрежи и смятаме, че нашата идея във Facebook е страхотна. Харесва ни идеята, не сме съгласни със собствеността, а не с продукта.

Смятате ли, че сега Facebook е нещо различно от това, което сте си представяли, от това, което сте искали да бъде?

Facebook следва логичен път на развитие. Първоначалната идея беше да започне в Харвард и да обхване и други учебни заведения и да продължи да се разраства. Facebook започна кано мрежа на Харвард, обхвана други учебни заведения и продължава да се разраства. Много е преувеличено твърдението, че траекторията би могла да бъде много по-различна. Мрежата просто порасна. Няма никакви признаци, че тя е поела по друг път заради това, че Марк Зукърбърг е начело на компанията. Убеден съм, че ако участвахме и ние, развитието на Facebook би било същото или всъщност - още по-добро.

Съгласен ли сте с тези хора, които казват, че Facebook се превръща в нещо като „Биг Брадър”?

Смятам, че е много ясно, че те контролират много информация - данни на над 500 милиона човека. Смятам също, че те показаха, че не е задължително да поставят потребителя на първо място. Ето това е моментът, за който смятаме, че бихме свършили по-добра работа. Докато не поставят потребителя на първо място ще има скептицизъм към тази услуга.

Опасявате ли се, че вашите лични данни във Facebook са в опасност и могат да попаднат в ръцете на недоброжелатели?

Като правило никога не публикувам в интернет нещо, което не искам да споделя с някого. Смятам, че това е поведение, което всички трябва да приемат. Ако нещо е в интернет, то би могло да бъде на първа страница на който и да е вестник. Ако искате нещо да си остане лично ваше, не го качвайте в интернет. Това е моето разбиране.