Светослав Малинов вероятно ще е евродепутатът на Реформаторите
Светослав Малинов вероятно ще е евродепутатът на Реформаторите / снимка: БГНЕС, архив

Гласоподавателите на Реформаторския блок са успели да пренаредят листата по предварителна информация от обработката на изборните документи.

Така Светослав Малинов вероятно ще е избраният евродепутат от коалицията, като измества водача Меглена Кунева.

Все още ЦИК не потвърждава информацията, че има разместване в листата, на която и да е политическа сила в резултат на преференциите на изминалия евровот. Това заявиха говорителите на комисията Камелия Нейкова и Александър Андреев, след като обявиха резултатите от първоначалното обработване на 97,5% от протоколите в страната.

В интервю за Дарик Малинов коментира, че благодарение на преференцията резултатът на Реформаторите се е подобрил на изборите. „Аз съм за преференции оттук нататък. Това е чудесна възможност да се даде на избирателите партийната воля и тя да бъде одобрена или не. Но дори да гласуваш против партийната воля, ти гласуваш „за" партиите. Това е силата на преференцията. Демократичните коалиции печелят от преференцията. Ние спечелихме и сега сме по-силни", добави Светослав Малинов.

Той благодари на всички, които са повярвали на Реформаторския блок и са го поставили на политическата сцена: „Що се отнася до преференцията - тя се появи късно, нашата листа вече беше подредена и тя не промени с нищо нито посланията ни, нито отношенията ни, нито основните политики, които Блока ще следва.
Ние бяхме за преференция и за увеличаване на този персонален елемент във вота от самото учредяване на Блока преди година. Не можем да сме против, не можем да сме изненадани. Това, какво се е получило на самия изборен ден, аз се надявам, че е достатъчно красноречиво, но то не променя нещата. Ние оставаме заедно и продължаваме напред".

По думите му много скоро ще има предсрочни избори и самата структура на вота в България ще бъде променена: „Този парламент е крайно непредставителен. Вече се вижда, че ако изборите бяха днес - Атака няма да е вътре, БСП е с тежък резултат, много по-нисък - равна с ДПС. Реформаторският блок, ГЕРБ и може би други формации, присъединяващи се към нас, ще имат мнозинство. България трябва да има предсрочни избори. Българите ще го поискат. Те подадоха вот на недоверие в ужасяващи мащаби срещу БСП".