Станишев: Големият губещ от тези избори е ЕНП
Станишев: Големият губещ от тези избори е ЕНП / Пресцентър БСП

Нямаме достатъчно подкрепа за голяма промяна в Европа. Това заяви на пресконференция в Европейския парламент в Брюксел председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев в коментар за приключилите снощи избори за ЕП.

Беше интересно състезание, най-после активността се повиши, добави той. ПЕС бе първата, която настоя всяко политическо семейство да има кандидат за председател на ЕК, отбеляза Станишев, цитиран от БТА.

По неговите думи големият губещ от тези избори е ЕНП, управлявала в последното десетилетие, особено в последните пет кризисни години. Те губят 20 процента спрямо 2009 г., поясни председателят на ПЕС.

Той определи като тревожен възхода на радикалните и екстремистките партии. Нашите резултати са близки до 2009 г., но нямаме достатъчно подкрепа за голяма промяна в Европа, поясни Станишев.

Той съобщи, че социалистите започват консултации с останалите групи в ЕП за стабилно демократично мнозинство. Искаме по-честна и справедлива Европа, която не обръща гръб на своите граждани, заяви Станишев.

Той коментира, че на изборите за ЕП в много държави е ставало въпрос за протестен вот и за национална политика. Загрижени сме за възхода на Националния фронт във Франция и на ЮКИП във Великобритания, това показва, че европейците искат промяна, посочи Станишев. По неговите думи истинският проблем е политиката, насочена единствено към ограничения на разходите, която не е извела ЕС от кризата, а е донесла още безработица, особено сред младежите.

Източник: БТА