Сред причините за загубата на БСП на вота е коалицията с ДПС, смята областен лидер
Сред причините за загубата на БСП на вота е коалицията с ДПС, смята областен лидер / снимка: DarikNews.bg, Кърджали, Павел Тенчев

Като една от причините за слабите резултати и загубата на вота в област Кърджали, областният лидер на БСП Георги Кючуков изтъкна коалицията на партията с ДПС на национално ниво. „Тя не е добре възприета от нашите симпатизанти в региона", каза още той.

По думите му не ГЕРБ, а именно ДПС е основният опонент на БСП в областта, за разлика от хората на Борисов, които възприемат БСП като основен опонент. В този смисъл Кючуков напомни и за прословутото кафе, изпито от Бойко Борисов и Лютви Местан в Кърджали.

Друга причина за изборната загуба областният лидер на социалистите вижда в АБВ, при това не толкова като загуба на гласове, колкото на разколебаване на членове и симпатизанти да гласуват.

Според Кючуков имало и още една причина за загубата на изборите от страна на социалистите, а това е, че изборите за Европейски парламент останали недотам добре осъзнати от симпатизантите на БСП, а вината за това била изцяло на областното ръководство на партията. „Не разяснихме по време на кампанията достатъчно, а от другата страна имахме един пределно мотивиран вот от страна на ГЕРБ в желанието си да се върнат на власт", коментира Кючуков.

Според областното ръководство в Кърджали причина за отлив от гласове била също неясната позиция на БСП за кризата в Украйна и Русия, при положение, че 90 процента от членовете и симпатизантите на партията били русофилски настроени.