Рекорд: Над 50 000 наблюдатели следят честността на евроизборите у нас
Рекорд: Над 50 000 наблюдатели следят честността на евроизборите у нас / снимка: БГНЕС
Рекорд: Над 50 000 наблюдатели следят честността на евроизборите у нас
72663
Рекорд: Над 50 000 наблюдатели следят честността на евроизборите у нас
  • Рекорд: Над 50 000 наблюдатели следят честността на евроизборите у нас

Избираме депутатите, които ще представляват страната ни в Европейския парламент. 6 533 828 имена фигурират в избирателните списъци. Около 11 500 са секциите за гласуване в страната, а извън нея те са 167. Тази година бюлетината, с която ще упражним вота си, изглежда различно.

Гласът ни ще бъде валиден само ако поставим „Х" или „V" в квадратчето с номер пред избраната от нас партия, коалиция или независим кандидат. Право на глас имат всички български граждани, навършили 18 години, които са живели най-малко през последните три месеца в България или друга страна от ЕС, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание „лишаване от свобода".

Изборният ден трябва да започне точно в 06.00 часа. Забавяне с един час може да има в случаите, когато в секционните избирателни комисии няма необходимия кворум. Според новите правила в лявата част на бюлетината след квадратче с номер са изписани имената на партиите, коалициите или независимите кандидати, които участват в изборите. В дясната страна са разположени в кръгчета номерата на кандидатите от съответните листи, които ако избирателят желае, може да отбележи.

„Важно е за избирателите да знаят, че за да е валиден техния глас, трябва първо да са направили отбелязването за съответната партия, коалиция или независим депутат. Ако там няма отбелязване в квадратчетата, с позволени знаци „Х" или „V", с химикал, пишещ син цвят, тогава вотът им ще се счита за недействителен", уточни говорителят на ЦИК Камелия Нейкова.

В избирателните списъци официално фигурират около 6 530 000 души, но в тях могат да бъдат дописвани избиратели в следните случаи. „Те са много ограничена категория, това са: кандидатите за членове на ЕП, наблюдателите и членовете на ЦИК и на районните избирателни комисии. В изборния ден може да бъде дописан избирател, който е пропуснат в избирателния списък по постоянен адрес. Също така избирател, който живее извън страната, но в изборния ден се яви в избирателната секция по постоянния си адрес в България, той може да бъде дописан в избирателния списък. Дописват се и учениците и студентите, когато се възползват от възможността да упражнят своя глас в населеното място, където се намира учебното заведение, в което учат", обясни Нейкова.

По време на днешните избори за пръв път ще се проведе експериментално машинно гласуване в 100 секции, разпределени в София, Пазарджик, Ракитово и Велинград. Машинното гласуване не е задължително и няма да се отрази на резултата от вота.

32 неправителствени организации ще следят за нарушения по време на изборния процес, а броят на наблюдателите за първи път е с рекордната цифра - над 50 000 души.

Официалният край на изборния ден настъпва в 19:00, но ако след този час пред секционното помещение има избиратели, те ще имат възможност да предадат личните си документи на членовете от комисия, след което да упражнят своя глас. Това трябва да се случи най-късно до 20:00 часа.