Президентът назначи Метин Сюлейманов за член на ЦИК
Президентът назначи Метин Сюлейманов за член на ЦИК / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за попълване на състава на Централната избирателна комисия и назначи Метин Мехмедов Сюлейманов за член на ЦИК. Указът е с положен държавен печат и предстои да бъде обнародван в Държавен вестник.

Още на 20 март Росен Плевнелиев назначи членове на Централната избирателна комисия. При назначаване на членовете на ЦИК държавният глава спази принципа за запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции и назначи по един член на ЦИК, номиниран от „Атака” и ДПС, петима, номинирани от „Коалиция за България”, и шестима, номинирани от ГЕРБ.

В съответствие с Изборния кодекс двама от назначените членове на ЦИК са номинирани от партии и коалиции, които не са представени в НС, но имат представителство в Европейския парламент - един от НДСВ и един от Синята коалиция.

„Ръководството на ЦИК не е отделен и обособен държавен орган. Всички членове на ЦИК имат равен глас, ръководството не заседава отделно и не гласува отделно, а гласът им е равен на гласа на всеки друг член. Изборният кодекс предвижда, че нито една партия или коалиция не трябва да има мнозинство в Комисията”, посочиха тогава от пресслужбата на президента.

Решението на Плевнелиев предизвика остра реакция на Движението за права и свободи, които възразиха срещу начина на разпределение на местата. Лидерът на ДПС Лютви Местан обвини президента Росен Плевнелиев в грешни изчисления на пропорциите на партиите в състава на ЦИК.