Меркел подкрепи Юнкер за председател на Европейската комисия
Меркел подкрепи Юнкер за председател на Европейската комисия / снимка: БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел потвърди днес подкрепата на ръководения от нея Християндемократичен съюз за кандидатурата на бившия премиер на Люксембург Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия. Меркел обаче добави, че нито една партия няма мнозинство в новия европарламент, предаде Ройтерс.

Пристигайки на срещата на върха в Брюксел, който се провежда два дни след като дясноцентристките партии в Европа получиха най-голяма подкрепа, Меркел каза, че ще са необходими преговори и компромис, за да се определи кой ще ръководи ЕК, предаде БТА.

Европейските лидери ще дадат на президента на ЕС Херман ван Ромпой мандат да води консултации с ЕП за съставянето на новата Комисия и програмата й и с Юнкер, който е препоръчан за председател на ЕК от Председателския съвет на ЕП. Името на новия ръководител на ЕК няма да бъде обявено днес след неофициалната вечеря на европейските лидери, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Очаква се европейските лидери да сверят позициите си и дали процедурата за назначаване на председател на ЕК да бъде автоматична, въз основа на резултатите от изборите, или те просто да бъдат взети под внимание. Кандидатурата на Жан-Клод Юнкер подкрепи днес и австрийският премиер Вернер Файнер.