Меркел изрази съжаление от възхода на популистите в Европа
Меркел изрази съжаление от възхода на популистите в Европа / БГНЕС

Възходът на десния популизъм на европейските избори е "забележителен и достоен за съжаление", заяви германската канцлерка Ангела Меркел. Според нея най-добрият отговор е фокусът върху политика, която създава работни места и подобрява конкурентоспособността, предадоха Франс прес и Асошиейтед прес.

По този повод Меркел заяви, че е важно избирателите да бъдат спечелени отново и "това важи и за Франция", където крайнодесният "Национален фронт" триумфира. "Курс към повишаване на конкурентоспособността, растежа и създаване на нови работни места е най-добрият отговор за тези, които са разочаровани и сега гласуваха по начин, който никой от нас не желае".

Меркел обаче похвали политиката на реформи на френското правителство, която според нея включва "основните стъпки, които да изведат Франция до по-голяма стабилност и успехи". Консерваторите на Меркел се представиха най-силно в Германия, но новата партия "Алтернатива за Германия", която иска южните европейски страни да напуснат еврозоната, получи 7 на сто от гласовете.

Сега предстоят сериозни дискусии за избирането на новия председател на Европейската комисия, добави германската канцлерка, като подчерта, че нито социалистите, нито консерваторите могат да съберат сами достатъчно гласове за избирането на председател. Тя обаче приветства кампанията, водена от Жан-Клод Юнкер, с която Европейската народна партия стана първата европейска политическа сила.

Източник: БТА