Германските неонацисти пращат един депутат в Европарламента
Германските неонацисти пращат един депутат в Европарламента / снимка: БГНЕС

Неонацистката Национална демократическа партия на Германия (НДП) печели едно от 96-те места за германски депутати в Европейския парламент. Това е исторически пробив за крайнодясната формация, която се възползва от това, че от тази година германските правила за провеждане на европейски избори не предвиждат минимален праг за влизане в Европарламента, предаде Франс прес.

НДП е получила около 300 000 гласа, които представляват около 1 процент от бройката на гласувалите германци. През март Конституционният съд в Карлсруе обяви съществуващата дотогава 3-процентна бариера за изпращане на евродепутат за недемократична и дискриминационна. Решението на съдиите обаче се отнася само за европейските избори. Предвидената 5-процентна бариера за националния парламентарен вот остана в сила. Премахването на прага за евровота позволява и на други периферни формации да изпратят по един евродепутат. Сред тях са малката, близка до европейските либерали партия "Свободни избиратели"; партия, която се обявява за защита на животните; Партията на семейството и Пиратската партия.

Двайсет и девет от германските места в Европарламента ще бъдат заети от консерваторите на канцлера Ангела Меркел, а коалиционните й партньори от Германската социалдемократическа партия ще имат с два депутата по-малко. Зелените ще имат 11 депутати, а евроскептичната партия "Алтернатива за Германия", която на парламентарните избори не успя да влезе в Бундестага заради недостиг на няколко десети от процентния пункт, ще получи 7 евродепутатски места, колкото и радикалната левица. Либералите, които не успяха да влязат в Бундестага, получават 3 места, което е равно на малко над 3 процента подкрепа.

Избирателната активност в Германия е била 48,1 процента, което е с близо 5 процентни пункта по-малко от активността на предишните евроизбори през 2009 г.