Частни печатници ще печатат бюлетините, пак има партийна връзка
Частни печатници ще печатат бюлетините, пак има партийна връзка / снимка: Sofia Photo Agency, архив, Юлиана Николова

Задава се нов скандал с печатането на бюлетините за изборите.

Оказва се, че въпреки категоричната позиция на авторите на новия Изборен кодекс бюлетини да се печатат само в печатницата на БНБ, документите все пак ще излязат на бял свят изпод матриците на частни печатници. Централната банка на практика е прехвърлила тази дейност, съобщава Нова телевизия.

Една от печатниците, лицензирани от БНБ, се намира в Русе и вече се готви да печата бюлетините. Тя се управлява от съпруга и сина на бившата червена депутатка, а сега общински съветник от БСП Силвия Алексиева.

Това породи въпроса има ли риск да се повтори казусът "Костинброд", когато бяха напечатани хиляди бюлетини в повече. След като стана ясно чия всъщност е печатницата в Русе, Мая Манолова категорично отказа да отговаря на въпроси.

Все още не е ясно колко дълга ще е новата бюлетина, защото не се знае колко партии ще участват в изборите. Ще гласуваме едновременно за партия и за личност. Ако имаме любимец, ще можем да го преместим от 17-то на първо място, например. Ако не харесваме първия, пък можем да го накажем като изберем друг от листата.

Междувременно правителството одобри разпределението на държавните пари за евроизборите на 25 май. От общо почти 24 милиона лева, най-много - близо 8 милиона, са заделени за възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии. З.5 милиона лева ще се дадат на администрацията на Министерския съвет, областните и общинските управители. За отпечатването на бюлетини ще бъдат похарчени 1 250 000 лева.

Източник: NovaNews.bg