АБВ ще става партия
АБВ ще става партия / снимка: БГНЕС
АБВ ще става партия
72721
АБВ ще става партия
  • АБВ ще става партия

АБВ на Георги Първанов ще става партия. Днес лидерът на движението съобщи, че изпитва вина за постигнатите резултати и е поискал вот на доверие от управителния съвет на формацията. Водачът на листата Ивайло Калфин заяви, че няма да се оттегля от политиката, въпреки че не беше избран за нов мандат в европарламента.

По думите на Георги Първанов АБВ има бъдеще и от днес започват подготовка за нови избори. Резултатите от вчера са показали, че движението може да бъде парламентарно представена партия.

"Аз чувствам вина за това, че АБВ взе недостатъчно. Аз съм поискал препотвърждаване на доверието към мен като лидер на АБВ, защото и най-малкото смущение и един резултат, който приемаме с позитиви и негативи, трябват основания за укрепване на доверието в ръководния орган. Другите не го правят и на десетата загуба, но това си е техен проблем", коментира Първанов.

Ивайло Калфин заяви, че ще продължи да бъде политически ангажиран с АБВ, за да оправдае доверето, дадено му от избирателите на движението.

"Очевидно, че това, което направихме, разтури на някои хора сладките надежди те да бъдат монополисти в левицата и да бъдат абсолютно безконтролни и към тях да бъде безкритично това, което те вършат", допълни от своя страна Калфин.

В отговор на въпрос за бъдещо сътрудничество с победителите от евровота, сред които и ГЕРБ, Георги Първанов заяви, че очаква покана, защото в противен случай би се сметнало за натрапване. Предстои АБВ да стане партия и да разшири коалицията си, каза още той.