Журналисти: В нормална държава спорът Пеевски - Василев щеше да е търговски
Журналисти: В нормална държава спорът Пеевски - Василев щеше да е търговски / снимка: БГНЕС, архив

Публикация в австрийски вестник стартира пореден епизод в противопоставянето Пеевски - Василев.

„Давам ти последен шанс. Знам къде се намираш. Не ме карай да върша глупости. Ще те намеря". SMS с такова съдържание получил Цветан Василев, твърди вестник „Дер Щандарт".

Според статията банкерът е подал жалба до австрийските власти заради заплашителни съобщения от този род, които му изпращал Пеевски. Българските власти обаче отричат да са получавали искане за арест на Пеевски, а самият той подаде сигнал за набедяване срещу Цветан Василев.

Какво се случва между двамата, се опитаха да обяснят в „Здравей, България" по Нова телевизия Петя Владимирова от в-к „Дневник" и Илияна Беновска от радио К2.

„Ако бяхме уредена държава с действащи институции, регулатори и прокуратура, щяхме да имаме един нормален търговски спор между двама души, довчерашни партньори. Ако бяхме нормална държава, техният спор щеше да си отиде в съда и ние щяхме да го отразяваме само на бизнес страниците на вестниците", коментира Петя Владимирова. „Но тъй като единият от двамата е с политически формализирани връзки и протекции, от чисто търговски спор той се превръща в буря, която щеше да прегази Корпоративна търговска банка".

Според журналиста институциите се използват като играч на едната страна. Със своите действия прокуратурата оставила такова впечатление.

„Корпоративна търговска банка, случката с нея, е Франкенщайнът на властта. Това е явление, което е създавано, формирано поне от три правителства по най-безотговорен начин", каза Илияна Беновска. „Всяка власт е била приближена до парите".

Беновска смята, че Василев, а не Пеевски, има много по-силни, разностранни, с повече партии, политически контакти „поради това, че той държеше парите на властта при най-малко три правителства и то в неправомерни обеми". „Всяко от тези правителства трябва да даде отговор, защо банка, която има 10 акционера, които държат 90% от акционерното участие, на нея именно се поверяваха всички държавни предприятия с огромни потоци от средства", посочи журналистът.

Според Илияна Беновска в момента се подменя дневният ред на обществото. Днес трябваше да се състоят първите политически консултации, уточнени след срещата на президента с партиите. Вчера обаче от две от парламентарните партии заявили, че не знаели какво ще се случи, третата казала, че няма да участва.

Източник: NovaNews.bg