народно събрание парламент
народно събрание парламент / БГНЕС
Четирима министри от кабинета ще вземат участие в петъчния парламентарен контрол, предаде БГНЕС.

Първи на трибуната ще се качи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, към когато депутатите са адресирали няколко въпроса. Той да даде информация за разкриването на Център за направление на пациенти с Covid-19, както и за това докъдето е стигнал процесът по изграждането на Национална многопрофилна детска болница.

Министърът ще обясни и за проблемите на хората със специфичните заболявания - малнутриция и малабсорбция, както и за определянето на конкретните стойности на обемите и цените на отделните видове медицинска помощ, включени в Националния рамков договор.

Депутатите ще актуализират бюджета на Здравната каса. Така - болниците ще получат до 75 милиона лева за отчетена, но неплатена  дейност за 2015-та, 2016-та и 2017-та година. 

Пари за това останаха, след като заради пандемията не бяха похарчени около 300 милиона лева. Благодарение на тях се увеличават с около 10 на сто цените на почти всички дейности, за които Касата плаща. Увеличение има и в клиничните пътеки, а тази за COVID-19 се повишава двойно.


Веднага след него ще отговаря министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. Той ще трябва да внесе яснота за оценяването на университетите и висшите училища, както и за политиката на министерството относно приемането без конкурсен изпит на студенти и докторанти, създали изобретения или полезни модели.

Политиката за мониторинг на водите и по-специално на река Марица – на този въпрос ще отговаря министърът на околната среда и водите Емил Димитров.

Последен на трибуната излиза министърът на икономиката Лъчезар Борисов, който ще поясни осигуряване на конкурентна среда на пазара за бутилки с втечнен газ.