Столичната здравна каса ще презаверява рецептурните книжки и днес
Столичната здравна каса ще презаверява рецептурните книжки и днес / снимка: БГНЕС, архив
Как Здравната каса ще се справи с дефицита в бюджета?
94702
Как Здравната каса ще се справи с дефицита в бюджета?
  • Как Здравната каса ще се справи с дефицита в бюджета?
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) няма да заплаща надлимитната дейност на болниците, която представлява сумите, изхарчени от тях в повече от предварително планираното. Ще се спре и въвеждането на най-нови медикаменти до края на годината. Това информира днес управителят на касата проф. Камен Плочев, като уточни, че това са част от мерките за справяне с дефицита в бюджета на институцията.
 
Плочев подчерта, че заплащане на надлимитна дейност, за каквото настояват директори на болници и лекари, би означавало нарушение на закона и допълни, че ще настоява бюджетът на институцията за догодина да бъде увеличен с 400 млн. лева спрямо сегашните 3,4 млрд. лв.
 
НЗОК с 35 млн. лева дефицит в бюджета си

След заседание на Надзорния съвет на Здравната каса, провело се днес, проф. Плочев подчерта, че има голяма вероятност управляваният от него фонд да приключи годината без дефицит. За целта обаче вече са набелязани мерки за икономия на средства.
 
Една от основните цели, които управителят на институцията ще се опита да постигне с допълнителните средства догодина, е засилването на доболничната помощ. Запитан как зам.-финансовият министър Кирил Ананиев, който е и председател на надзорния съвет, е реагирал при идеята му за 400 млн. лв. повече за здраве за 2018 г., Плочев отговори така: "Намръщи се, демек няма да стане".
 
В заключение Плочев информира за възможност от следващата година Националната здравноосигурителна каса да смени сградата си с по-функционална.