Здравната каса ще определя бюджетите на болниците месец за месец
Здравната каса ще определя бюджетите на болниците месец за месец / Sofia Photo Agency, архив
Здравната каса ще определя бюджетите на болниците месец за месец
71281
Здравната каса ще определя бюджетите на болниците месец за месец
  • Здравната каса ще определя бюджетите на болниците месец за месец

Здравната каса вече ще определя бюджетите на болниците месец за месец. Няма да се правят предварителни годишни финансови прогнози, нито ще се планира бюджет на базата на това колко е изхарчила дадена болница за определен месец от миналата година. Новите правила са приети днес на заседание на Надзорния съвет на институцията, и ще влязат в сила от началото на април, когато касата ще определи бюджетите на лечебните заведения за месец май. Това съобщи заместник здравният министър д-р Бойко Пенков, който е и председател на съвета.

Според д-р Пенков с приетите нови правила касата ще бъде по-гъвкава в определянето на парите за болниците. Това се налагало, тъй като в лечебните заведения непрекъснато се случвали промени, които трябвало да бъдат взимани предвид: „От първи април започва действието на тези правила. Има доста промени в системата и затова се налага да бъдем по-гъвкави и доста по-динамични. Знаете, че в страната има вътрешна миграция на лекари и на цели екипи. Някои болници, примерно закриват отделения, други откриват нови. Наред с това цели екипи се местят от една болница в друга, което означава, че и пациентите ще отидат с тях. Всичко това трябва много добре да се прецизира, а не, чисто механично да определим бюджета на дадена болница, затова, че тя е имала сходен за същия месец от миналата година. Просто има значимо променени обстоятелства и няма смисъл един и същи бюджет да стои за една и съща болница, по-добре да бъде прехвърлен към друга, която вече развива дадена дейност".

Средствата, които болниците са изразходвали в повече от планираното, ще бъдат изплащани до месец след проверка, уточни заместник здравният министър: „Допълнителните средства ще бъдат преценявани, докладвани на Надзорния съвет и утвърждавани до месец. Става дума обаче, за доста сериозна работа - това са много лечебни заведения, които трябва да бъдат проверени. И не, както до момента - да се проверява само извадка."

Пенков добави, че съсловните организации са възразили срещу предложението, когато болниците изразходват повече от предвиденото, разликата да не им се заплаща в пълен размер.