Здравната каса отказва да заплаща за съвременно лечение на болни от Паркинсон
Здравната каса отказва да заплаща за съвременно лечение на болни от Паркинсон / снимка: sxc.hu
Здравната каса отказва да заплаща за съвременно лечение на болни от Паркинсон
77690
Здравната каса отказва да заплаща за съвременно лечение на болни от Паркинсон
  • Здравната каса отказва да заплаща за съвременно лечение на болни от Паркинсон

За поредна година болни от Паркинсон у нас остават без съвременно лечение, защото Здравната каса отказва да го заплаща. За това сигнализираха лекари и пациенти, като уточниха, че става дума за операция чрез дълбока мозъчна стимулация. Такава се извършва у нас и оказва положителен ефект върху състоянието на болния.

За да си я позволи обаче, той трябва да извади от джоба си 40 000 лева.

„Като председател на Сдружение „За достоен живот на болните от Паркинсон в България" мисля да подам в съда молба да бъде сменено името на сдружението и то да бъде „За достойна смърт на болните от Паркинсон в България", защото то се видя, че за нас живот няма в собствената ни държава. Това дали касата ще плати или някой друг, засега плащаме ние, болните", заяви Васил Настев, който представлява пациентите с Паркинсон в България.

„Ако не ги е срам и от Касата, и от Министерството, и от други инстанции, от които зависи, нека да продължават в същия дух. Наистина сме едни човекоподобни човечета в определени случаи. Точно това искам да апелирам. Нека да бъдем човечета, но да не сме човекоподобни, защото подобието на човека е нещо не много лицеприятно", заяви Настев.