Затвориха за товарни автомобили Илинден - Ексохи
Затвориха за товарни автомобили Илинден - Ексохи / снимкa: Дарик - Благоевград
Няма блокирани пунктове на границата ни с Гърция
25158
Няма блокирани пунктове на границата ни с Гърция
  • Няма блокирани пунктове на границата ни с Гърция

През всички пунктове на границата ни с Гърция преминаването се осъществява нормално. Това каза в предаването „Дарик Кафе" комисар Тодор Георгиев, началник на Регионална гранична служба (РГС) - Смолян. Граничният пункт „Кулата" работи нормално при сравнително слаб трафик. По-късно през деня се очаква среща между представители на гръцката полиция и протестиращите гръцки фермери, след която ще има повече яснота за готвената там блокада и какъв ще е режимът на преминаване.

ГКПП „Илинден - Ексохи" бе блокиран в 10.00 часа, но само за товарни автомобили. Около 15.00 часа се очаква на „Илинден" да има т. нар. прозорец, но само за някои товарни автомобили, каза още комисар Георгиев.

Ето какво още каза комисар Георгиев:

„По отношение на „Илинден", като че ли картината е малко по-ясна, но все пак с условието, че е възможно да не се случи точно това, което ще кажа след малко. Имаме информация, че в 10.00 часа започва блокирането нa пункта "Ехсохи" само за товарни автомобили и няма да има проблеми с преминаването на личните моторни превозни средства. Около 15.00 часа ще има т. нар. прозорец за задържаните товарни автомобили, но без тези, превозващи селскостопанска техника и дървен материал. Следващият е новооткритият пункт „Златоград - Ксанти". Той работи нормално, няма информация за предстоящи блокирания. В днешния ден не предвиждаме такива действия. Искам да припомня, че той е само за леко и лекотоварни коли и микробуси. На последния и най-западен „Капитан Петко Войвода" в района на Свиленград гръцкият  стачен посев е на дълбочина на около 3,4-4 километра на гръцка територия. След снощното затваряне между 20.00 и 22.00 часа нощта премина спокойно. Към момента пунктът работи нормално, отворен е, няма предварителна информация за намеренията и там предстоят срещи между полицейските служби и стачкуващите и може би в по-късните часове ще има повече информация. Засега всички пунктове работят нормално".

Началник на Регионална гранична служба (РГС) - Смолян комисар Тодор Георгиев все пак препоръча на този етап, българските граждани, превозвачи и фирми да се въздържат от пътувания до Гърция.

МВР и Министерството на транспорта също призовават българските граждани, превозвачи и фирми да се въздържат от пътувания до Гърция, заради планираните от днес ефективни протестни действия на земеделски производители в южната ни съседка. Очаква гръцките фермери да блокират със земеделска техника и трите пункта на границата. Ще се пропускат само автомобили със специален режим на движение. Гръцките земеделски производители са предупредили, че ще блокират и важни пътни артерии в страната. По предварителни данни се очаква блокадите да продължат няколко дни.

По информация на гръцки медии ще има трудности при преминаването по магистралите в Северната част на Гърция. Освен на граничните пунктове с България се предвиждат и блокади на пунктовете по границите с Турция и Македония.

Цялото интервю с комисар Георгиев чуйте в звуковия файл.