Затягат режима в затворите след случая с Митьо Очите
Затягат режима в затворите след случая с Митьо Очите / снимка: БГНЕС

Администрацията на затворите и поправителните домове е задължена да изисква официални документи от прокуратурата, Националната следствена служба и главна дирекция „Криминална полиция" на МВР за неприключени съдебни и досъдебни производство срещу лишените от свобода преди изготвяне на оценката, за мотивиране на решенията и предложенията за преместване на лишени от свобода в затворническо заведение от по-лек тип или се предлагат за предсрочно или условно предсрочно освобождаване, съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието.

Разпореждането е в сила от 17 август т.г., когато със заповед главният директор на ГД „Изпълнение на наказанията" към Министерство на правосъдието Петър Василев нареди началниците на затвори и поправителни домове да предприемат необходимите мерки за събиране на пълна информация за лишените от свобода, които се предлагат за обсъждане в комисията по изпълнени на наказанията. Освен това, преди изготвяне на оценката на риска от рецидив и сериозни вреди администрацията на затвора или поправителния дом да изисква официални документи от прокуратурата, НСлС и ГД „Криминална полиция" на МВР за неприключили съдебни и досъдебни производства срещу лишените от свобода, отбелязва БГНЕС.

Получените данни да се имат предвид при изготвяне на оценката на риска от рецидив и сериозни вреди и да се предоставят на комисията по изпълнение на наказанията. При отказ за представяне на информацията, да се уведомява прокурорът, упражняващ надзор за спазване на законността при изпълнение на наказанията.

Заповедта на главния директор е издадена по повод констатирането на случай, при които комисия по чл.73 от Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС ) не разполага с данни за неприключили съдебни и досъдебни производства срещу лишен от свобода, за който е осъществена процедура по преместването в затворническо заведение от по-лек тип и последвала проверка, разпоредена от заместник-министъра на правосъдието Христо Ангелов.

Димитър Желязков-Очите бе върнат в затвора в Белене, след като беше установено, че той е преместен в затворническото общежитие в Казичене, което е с по-лек режим.

Преди дни името му беше замесено в скандал след като бяха разпространени снимки на които той е край барбекю, а не в затвора. В специално интервю за „Дарик" Желязков заяви, че това е компромат, а въпросното барбекю се намирало в двора на затвора.