Засилени мерки за сигурност в Съдебната палата заради терористична заплаха
Засилени мерки за сигурност в Съдебната палата заради терористична заплаха / netinfo

До края на седмицата в Съдебната палата ще има засилени мерки за сигурност поради информация за терористичен акт. Това каза пред журналисти заместник-министърът на правосъдието Димитър Бонгалов по повод безпрецедентната охрана по време на заседанието по делото за убийството на Милчо Бонев- Бай Миле. Бонгалов каза, че по негово искане е засилено взаимодействието с органите на МВР.

Имаме оперативна информация за готвен терористичен акт и затова служители на ДОТИ периодично проверяват за бомба. Бонгалов отказа да съобщи подробности за оперативния сигнал за терористичния акт.

Заместник-министърът на правосъдието обясни, че органите на МВР имат функции около сградата на Съдебната палата. Бонгалов отказа да съобщи дали засилените мерки за сигурност имат връзка с делото за убийството на Милчо Бонев, заседанията по което също ще продължат до края на седмицата.

На въпрос дали в Съдебната палата има практика свидетел по дело да паркира личния си автомобил в двора и да влиза с личната си охрана в съдебна зала, Бонгалов отговори, че частните охранители по правилник нямат никакви функции в съдебната зала.

Охраната там е ангажимент на съдебната охрана, добави той. Бонгалов каза, че според НПК всеки гражданин има право да влиза в съдебна зала.

Заместник-министърът на правосъдието добави, че не може да отговаря за действията на полицаите, ако са били фоторепортер днес, тъй като те са служители на МВР.