самолет
самолет / Thinkstock/Getty Images
11-годишно момче, болно от левкемия не е било допуснато с родителите си до полета София-Виена на Австрийските авиолинии в четвъртък сутринта, алармира във Фейсбук българската лекарка д-р Радина Денкова, която е станала свидетел на случая. По думите й, след разправии в продължение на около 40 минути, екипажът е върнал семейството.

Детето страда от левкемия, която е рецидивирала. Болното момче е имало редовно закупени билети за полета от София до Виена на 2 ноември и всички необходими формуляри са били попълнени предварително.

"Ако екипажът сметне, че полетът ще е рисков за някой от пътниците, в случая за това дете, то те трябва да откажат превоз", заяви за Дарик говорителят на Австрийските авиолини Сандра Бийлич и изтъкна, че това се прави в интереса на пътника.

Сандра Вийлич не коментира информацията, че детето е върнато заради липса на придружаващ лекар. Тя добави, че компанията възнамерява да се свърже със семейството, за да обясни позицията си.

Авиокомпаниите отговарят предварително дали ще качат болен пътник, след като са били изпратени нужните документи, уточни д-р Тинка Троева, бивш директор на Фонда за лечение на деца.
 
"Потресена съм! Тази сутрин в полета за Виена трябваше да летят семейство с дете с детска церебрална парализа и по всяка вероятност и онкологично заболяване, защото вследствие на химиотерапия то беше с опадала коса, писа във Фейбук българската лекарка д-р Радина Денкова, която е станала свидетел как екипажът на Австрийските авиолинии не допуска до полет 11-годишно болно от левкемия момче и семейството му.

Детето е получило финансиране за лечение и транспорт в чужбина от Фонда, съобщи Пенка Георгиева, която е член Обществения му съвет. По думите й администрацията е изпълнила всички формалности по организирането на пътуването и лечението, нужните форми за състоянието на детето са попълнени от лекари от ИСУЛ и изпратени на авиокомпанията.
 
Процедурата за превоз на болен човек започва дълго преди дата на пътуването, обясни за „Дарик“ д-р Тинка Троева, бивш директор на Фонда за лечение на деца. Изпращат се подробни формуляри, а авиокомпанията дава положителен или отрицателен предварително, посочи тя.

"Тези документи се попълват от лекарите и то от лекуващите лекари и като се изпратят в съответната авиокомпания следва да се получи обратна връзка, обратен отговор - качват ли детето или не го качват. Всяка авиокомпания си има медицински екип на най-високо равнище, които разглеждат всички тези формуляри и те решават във връзка с риска, който поемат. Рискът се основава на заболяването дали да качат това дете или не", обясни д-р Троева.
 
Пред „Дарик“ Пенка Георгиева от обществения съвет на фонда заяви, че е разговаряла с майката на болното дете, която я е уверила, че сагата е завършила благополучно. Администрацията на фонда е организирала лекар придружител и транспорт с линейка и детето вече се лекува успешно в болница в Германия.