Министърът на правосъдието Крум Зарков
Министърът на правосъдието Крум Зарков / БГНЕС
Днес окончателно стана ясно, че в сегашното Народно събрание няма достатъчно брой депутати, които не желаят да приемат закон, с който да се въведе механизъм за разследване на главния прокурор. Никога не е било въпрос на време, а на желание. Това обяви на брифинг правосъдният министър Крум Зарков. 

По думите му законът е внесен на 30 декември - първият възможен момент, след като бяха обсъдени становищата на Венецианската комисия и на Съвета на Европа. Оттогава минаха 30 дни, 8 от тях минаха процедурни хватки, коментира Зарков. Според министъра са били приети важни неща, но това Народно събрание не намери силата в себе си да приеме този закон.

На първо четене: Депутатите приеха механизъм за разследване на главния прокурор

"Обвиниха ме, че съм упражнил натиск. Това е вярно - натисках като народен представител, натисках като протестиращ, в последния месец натисках като министър. И ще продължа да натискам, докато държавата ни не се превърне в истински правова. Този натиск трябва да продължи. В последния месец се разбра едно - че без натиск няма да стане", обясни Зарков.

Правосъдният министър обаче изрази надежда, че в крайна сметка този закон ще бъде приет рано или късно - защото е важен за българските граждани, а следващото Народно събрание ще е принудено да го гледа. По думите му законът не е импровизация, а рано или късно ще стане част от позитивното право и изтъкна, че малко воля не е достигнало, за да мине.