/ Дарик, архив
Софийска районна прокуратура повдигна още едно обвинение заради случая със спирането на метрото в София. Третият обвиняем се оказа енергийният експерт към Стратегическия съвет на президента - Еленко Божков. 

Във вторник стана ясно, че на други две лица, единият от които бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов, са с повдигнати обвинения за хулиганство и са пуснати под парична гаранция.

По случая предстои да бъдат изготвени експертизи, ще бъдат разпитани и други свидетели.

Трима протестиращи спряха тока и блокираха метрото с бутона за безопасност

Под ръководството и надзора на Софийска районна прокуратура се води досъдебно производство за извършени хулигански действия в метрото в София, като случаят предизвика висок медиен интерес. Към наказателна отговорност за хулиганство в условията на съучастие бяха привлечени и други две лица, съобщават от прокуратурата. 

Eленко Божков е обвинен в това, че на 20 юли в метростанция „Св. Климент Охридски“, заедно с Минчо Спасов и още един протестиращ, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, допълват още от прокуратурата.

Освободиха от ареста бившия депутат, задържан заради спирането на метрото

„Извършителите натиснали бутон „безопасност“ на перона в станцията за път №1 и №2, без да има възникнала аварийна ситуация и деянието е извършено в стратегически обект в София – престъпление по чл. 325, ал. 1, вр. чл.20, ал.2, вр. ал.1 от НК“, посочват още от там.

Разследването продължава под ръководството на Софийска районна прокуратура.

Назначени са и предстои да бъдат изготвени експертизи, ще бъдат разпитани и други свидетели на деянието.

Самият Божков отказа коментар за обвиненията. 

МВР пусна ексклузивни кадри как протестиращи спират метрото (ВИДЕО)

Еленко Божков е бивш депутат от Великото народно събрание, бивш член на тогавашната Държавната Комисия за енергийно и водно регулиране. От 2019 г. той е член на Стратегическия съвет при президента.

Междувременно от прессекретариата на държавния глава излязоха с позиция, в която твърдят, че членовете на Стратегическия съвет не са служители в президентската институция и имат пълната свобода като граждани да изразяват свои позиции.