/ БГНЕС, архив

Директорите на Специализираната болница за активно лечение по детски болести, на болниците "Пирогов" и "Лозенец" са временно отстранени от постовете си.

Днес премиерът Бойко Борисов се срещна с почернените родители на 3-годишния Александър преди заседанието на Министерския съвет, след което нареди на здравния министър директорите на трите болници да бъдат временно отстранени, докато тече разследването на причините за смъртта на момченцето.

Борисов гневен за смъртта на детето: Това бездушие! Да се махнат всички замесени

Според майката и бащата на Александър от университетската специализирана болница за детски болести веднъж са ги върнали, след което те са отишли на преглед в болница "Лозенец", откъдето им назначили медикаменти и домашно лечение. По-късно детето се влошава и семейството отново се връща в Педиатрията, където чакат много дълго време за преглед. Детето все пак е прието в болницата, но в крайна сметка е изпратено в изключително тежко състояние в Пирогов, където умира. 

Свидетел на трагедията с 3-годишното дете в София: Спореха дали трябва да бъде прието в болницата

"Мярката е приложена и на тримата директори докато приключи разследването", каза директорът на педиатричната болница Димитър Русинов, след среща между тримата директори и здравният министър Кирил Ананиев. Русинов заяви, че ще окажат пълно съдействие с документация по време на проверките.

"Съдействаме максимално на проверките", заяви директорът на Пирогов проф. Асен Балтов. 

Директорът на болница "Лозенец" проф. Любомир Спасов се въздържа от коментар.

БГНЕС