/ netinfo
Стопаните на около 10 морски плажа са застрашени от прекратяване на договорите им заради драстични нарушения, ако не изпълнят предписанията ни до края на този сезон. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова при днешната си инспекция на морски плаж "Слънчев бряг-централен", който също е сред неизрядните, съобщава пресцентърът на Министерството на туризма.
 
„Тук сме наложили неустойка от 32 хил. лв. за наличие на бетонови площадки на самата ивица на около 6 заведения. Открихме също допълнителна търговска площ до заведението "Кораба" и сме дали предписание за отстраняването й“, посочила Ангелкова. Тя пояснила, че съвместно с ДНСК и РДНСК е установен пред хотел "Европа" и асфалтов паркинг на същия плаж, което е абсолютно недопустимо.
 
Сред нарушителите попадат още плажът "Созопол-Буджака", където липсват спасители, медицинско обслужване и има допълнителна търговска площ извън одобрената от министъра на туризма схема, "Равда-Академика", "Равда ХТИ", "Равда НДК". На четири плажа от територията на община Бяла перманентно липсват спасители и има допълнителна търговска площ, казала още Ангелкова.
 
Министър Ангелкова припомнила, че за плажа на "Албена" ведомството е наложило неустойка от 101 хил. лв. заради липса на спасители в началото на юни, но там се очаква да започне процедура за концесия, защото договорът изтича в края на годината. Въпреки това неустойката ще бъде наложена, категорична е била тя.
 
Проверката на РИОСВ засега не е открила строеж върху дюни на "Слънчев бряг-централен", но инспекциите продължават интензивно по план и по сигнали, уточнила още тя. Предписанията, които ведомството е наложило, не освобождават стопаните на плажовете от плащане на неустойки, за които те са информирани с писма, пише още в съобщението.
БТА