/ Sofia Photo Agency, архив
До края на април Главният инспекторат на Министерския съвет трябва да провери няколко институции, за които има сигнали, че продължават да изискват хартиения вариант на свидетелството за съдимост, за да предоставят съответната услуга на гражданите.
 
Това е възложено днес от премиера Бойко Борисов във връзка със сигнали до специално създаден за целта електронен адрес на правителството.
 
Главният инспекторат ще проверява процедури за кандидатстване по проекти в социалното министерство и в Агенцията по заетостта, за издаване на разрешения за търговия на дребно с лекарства в Изпълнителната агенция по лекарствата, процедури за сключване на договори за добив и продажба на дървесина в Изпълнителната агенция по горите, както и за издаване на удостоверение за регистрация за извършване на таксиметров превоз на пътници в Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“.
 
От началото на годината отпадна напълно изискването към лицата с чисто съдебно минало да представят удостоверението като доказателство, а администрациите са задължени да установяват данните за съдимостта на гражданите служебно, без да се заплаща държавна такса.