Започват извънредни проверки на храните заради наближаващите празници
Започват извънредни проверки на храните заради наближаващите празници / снимка: Dariknews.bg, архив

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва извънредни тематични проверки заради наближаващите празници Никулден, студентския празник, коледните и новогодишни празници, както и за зимния туристически сезон.

Целта на извънредните проверки е да се гарантира сигурността и здравето на потребителите при увеличеното търсене и предлагане на храни по време на празниците, обявиха от агенцията.

За Никулден не купувайте риба от сергии по парковете и от багажници на коли

От 3 до 6 декември хранителните инспектори ще извършват проверки по повод Никулден. Ще се проверяват водоеми за развъждане на жива риба, търговски обекти и обекти за производство на търговия на едро и дребно с храни и заведения обществено хранене. Ще се изискват документи за произход, съпроводителни документи, срокове на годност и ще се следи за температурата на съхранение.

Целта на тези инспекции е ограничаване и недопускане продажбата на риба на нерегламентирани места, както и на риба с неустановен произход, за да се предпази здравето на потребителите.

Хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск, призоваха от агенцията.

Предвиждат се извънредни проверки на хотелските комплекси и заведенията за хранене преди и по време на студентския празник. Ще се следи за произхода на храната, правилното съхранение, съпроводителни документи, срокове на годност и начина на предлагане.

По традиция по време на коледните и новогодишни празници инспекторите на Агенцията за храните извършват извънредни проверки на обекти за търговия и предлагане на храна на територията на цялата страна.

По време на празниците Агенцията ще има и дежурни екипи. Те ще извършват проверки по сигнали на потребители, които ще могат да подават онлайн сигнали за нередности, или да използват за това горещия телефон 0700 122 99.